settings icon
share icon
Питање

Да ли је Луцифер Сатана? Да ли пад Луцифера описује Сатану?

srpski
Одговор


Не постоји библијски стих који каже: „Луцифер је Сатана", али истраживање неколико одломака открива да Луцифер не може бити нико други до Сатана. Пад Луцифера описан у Исаији 14:12 је, вероватно, исти као онај који је Исус споменуо у Луки 10:18: „А он им рече: гледао сам Сатану како је пао с неба као муња″. Сличан пад описан је у Језекиљу 28.

Исаија 14:12-18 описује пад са неба неког ко се зове „Луцифер", име које значи „јутарња звезда", „син зоре", „дневна зведа" или „сјајна звезда". Опис особе која се описује показује нам да то не може да буде нико други до Сатане. Знамо из Исусових речи у Луки 10 да је Сатана пао са неба. Стога, када Исаија помиње Луцифера (у хебрејском, хелел) како пада на земљу (Исаија 14:12), то не може бити нико други него Сатана. Разлози за његов пад налазе се у стиховима 13 и 14: „У срцу си своме говорио: ,Попећу се до неба, поврх звезда Божијих престо ћу свој уздигнути, сешћу на гору зборну, на страну северну; изаћи ћу врх облака, са Свевишњим једнак ја ћу битиʾ". Ово је увек била Сатанина жеља – да буде Бог – и то искушење је употребио у рајском врту да наведе Еву да буде непослушна Богу: „Бићес као Бог″ (Постање 3:5).

Језекиљ 28 је други одломак који се односи на Луцифера/Сатану. Иако почиње са Језекиљем који добија наредбу од Бога да „изрекне нарицаљку за краљем тирским" (стих 12), злим, идолопоклоничким краљем, ускоро постаје јасно да се одломак односи, такође, на силу иза тог краља – Сатану. Стих 13 каже да је био у „Едену, врту Божијем". Јасно је да краљ Тира никада није био у Едену. Стих 14 каже: „Херувим си заштитник био раширених крила; поставио сам те″. Изгледа да је Луцифер/Сатана имао позицију анђела чувара на небу „усред сјајног камења", које се сматра драгим камењем које се види у другим описима неба (Излазак 24:10; Откривење 21:18-21). Пошто краљ Тира никада није био на небу, ово може да буде само опис Луцифера. Остатак одломка описује разлог зашто је збачен са неба. Због своје лепоте, његово срце се узохолило и његова мудрост покварила (Језекиљ 28:17). Понос због његовог савршенства, мудрости и лепоте (стих 12) постали су извор његовог пада и Бог га је избацио на земљу (стих 17). Томе је сведочио Господ Исус на небу пре Његовог отеловљења (Лука 10:18).

У закључку, Луцифер је збачен са неба због свог греха поноса и жеље да буде Бог. Исус је поменуо да је видео Сатану како је избачен са неба. Зато, можемо да закључимо да су Луцифер и Сатана иста особа.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Луцифер Сатана? Да ли пад Луцифера описује Сатану?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries