settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da će se Isus vratiti kao lopov u noći?

српски

Odgovor


Koncept Isusovog povratka kao lopova u noći dolazi iz Mateja 24:43: „A ovo znajte, kada bi domaćin znao u koju noćnu stražu će lopov doći, bdio bi i ne bi dozvolio da se potkopa njegova kuća".Suštinski elementi Isusovog upozorenja jesu da niko ne zna kada će se On vratiti i moramo biti spremni, uvek da osmatramo Njegov bliski povratak. Isus upozarava da uvek treba da smo spremni, jer niko sem Oca ne zna čas Njegovog povratka (Matej 24:36-44).

Ovaj događaj je poznat kao Uznesenje. Reč „uznesenje" ne pojavljuje se nigde u Bibliji, ali događaj se pojavljuje. Reč koja se koristi u grčkom je harpazo („uhvatiti, zgrabiti") nalazi se u 1. Solunjanima 4:16-17: „Jer će sam Gospod na zapovest, na glas arhanđela i na trubu Božiju sići sa neba, te će mrtvi u Hristu vaskrsnuti prvo. Zatim ćemo mi živi, mi koji preostajemo, biti zajedno sa njima odneti na oblacima u vazduh — u susret Gospodu; i tako ćemo svagda biti sa Gospodom"

Iznenadna priroda ovih događaja opisana je u 1. Korinćanima 15:51-54 kao „u momentu u tren oka". Neće biti upozorenja o Hristovom dolasku, baš kao kada lopov u noći dođe bez upozorenja. Stoga, Matej 24:44 nam govori da moramo da „budemo spremni, jer Sin čovečiji jer će Sin čovečiji doći u čas kada ne mislite".

Za hrišćanina, Uznesenje će biti jedan dobrodošao događaj, ali za sve druge biće to velika nevolja. Zamislite da ste ostavljeni, dok istovremeno milioni hrišćana po celom svetu odjednom nestanu bez ikakvog objašnjenja. Dovoljno nas je Biblija upozorila, kao i svedočanstvo Božijeg Sina. Moramo da bdimo i budemo zaštićeni pod punim Božijim oružjem (Efescima 6:13-18). Đavo ide po zemlji tražeći ranjive hrišćane. Nemojte biti prevareni misleći da se đavo usredsređuje samo na grešnike.Oni su već u njegovoj vlasti i nema razloga da ih uznemirava, osim ako ne počnu da se duhovno bude za Isusa Hrista. Đavolja briga je hrišćanin. Mi smo ti koje želi da pokvari i uništi i zato hrišćani moraju da budu oprezni i spremni za čas Gospodnjeg povratka.

U nama je takođe prisutan Božiji Sveti Duh da nas podučava i vodi. Imamo sve što nam je potrebno da živimo pobožne živote u poslušnosti Božijoj Reči i nemamo izgovor ako ostanemo nepripremljeni.

Zahvaljujemo Bogu što nas voli toliko da nam je obezbedio način da izbegnemo Božiji sud. Taj način je Isus Hristos. Prihvatajući Hrista kao našeg Gospoda i Spasitelja i po Božijoj blagodati, nama je zagarantovano oproštenje greha, milost i spasenje sa obećanjem večnog života (Jovan 3:16; Efescima 2:8-9). Naše spasenje u Hristu je način da budemo spremni i radujemo se u Njemu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta to znači da će se Isus vratiti kao lopov u noći?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries