settings icon
share icon
Pitanje

Šta je ljudska priroda? Šta Biblija govorio ljudskoj prirodi?

српски

Odgovor


Ljudska priroda je ono što nas čini izrazito različitim. Naša priroda se razlikuje od životinjske i ostatka tvorevine u onome što mislimo i osećamo. Ono što je glavna razlika između nas i ostatka tvorevine je naša sposobnost da rasuđujemo. Nijedno drugo biće nema ovu sposobnost, i nema sumnje da je ovo jedinstven dar od Boga. Naše razmišljanje nam pomaže da razmišljamo i svojoj prirodi i Božijoj prirodi i da donesemo zaključke o Božijoj volji za Njegovu tvorevinu. Nijedan drugi deo Božije tvorevine nije u stanju da rasuđuje.

Biblija nas uči da je Bog stvorio ljudska bića prema Njegovom liku. To znači da je u stanju da nam omogući da ga razumemo i Njegovu složenu tvorevinu. Naša ljudska priroda odražava neke od Božijih osobina, mada na ograničen način. Volimo jer smo stvoreni na sliku Božiju, koji je ljubav (1. Jovanova 4:16). Pošto smo stvoreni na Božiju sliku, možemo da budemo saosećajni, verni, iskreni, ljubazni, strpljivi i pravedni. U nama su ti atributi bili pokvareni grehom, koji takođe prebiva u našoj prirodi.

U početku, ljudska priroda je bila savršena jer je Bog tako stvorio. Biblija nas poučava da je Bog stvorio ljudska bića u ljubavi da budu „dobra" (Postanje 1:31), ali ta dobrota je bila oštećena grehom Adama i Eve. Zbog toga je cela ljudska vrsta postala žrtva grešne prirode. Dobra vest je da u trnutku kada se pouzamo u Hrista, dobijemo novu prirodu. 2.Korinćanima 5:17 kaže: „Prema tome, ako je ko u Hristu — novo je stvorenje; staro je prošlo, vidi, postalo je novo." Posvećenje je proces po kome Bog razvija našu novu prirodu tokom vremena. Ovo je trajan proces sa mnogim pobedama i porazma, kako se nova priroda bori sa "šatorom" (2. Korinćanima 5:4) u kome prebiva – stari čovek, stara priroda, telo. Sve dok ne budemo proslavljeni na nebu naša nova proroda neće biti oslobođena za svu večnost u prisustvu Boga po čijem liku smo stvoreni.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je ljudska priroda? Šta Biblija govorio ljudskoj prirodi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries