Шта је људска природа? Шта Библија говорио људској природи?


srpski
Питање: Шта је људска природа? Шта Библија говорио људској природи?

Одговор:
Људска природа је оно што нас чини изразито различитим. Наша природа се разликује од животињске и остатка творевине у ономе што мислимо и осећамо. Оно што је главна разлика између нас и остатка творевине је наша способност да расуђујемо. Ниједно друго биће нема ову способност, и нема сумње да је ово јединствен дар од Бога. Наше размишљање нам помаже да размишљамо и својој природи и Божијој природи и да донесемо закључке о Божијој вољи за Његову творевину. Ниједан други део Божије творевине није у стању да расуђује.

Библија нас учи да је Бог створио људска бића према Његовом лику. То значи да је у стању да нам омогући да га разумемо и Његову сложену творевину. Наша људска природа одражава неке од Божијих особина, мада на ограничен начин. Волимо јер смо створени на слику Божију, који је љубав (1. Јованова 4:16). Пошто смо створени на Божију слику, можемо да будемо саосећајни, верни, искрени, љубазни, стрпљиви и праведни. У нама су ти атрибути били покварени грехом, који такође пребива у нашој природи.

У почетку, људска природа је била савршена јер је Бог тако створио. Библија нас поучава да је Бог створио људска бића у љубави да буду „добра" (Постање 1:31), али та доброта је била оштећена грехом Адама и Еве. Због тога је цела људска врста постала жртва грешне природе. Добра вест је да у трнутку када се поузамо у Христа, добијемо нову природу. 2.Коринћанима 5:17 каже: „Према томе, ако је ко у Христу — ново је створење; старо је прошло, види, постало је ново." Посвећење је процес по коме Бог развија нашу нову природу током времена. Ово је трајан процес са многим победама и поразма, како се нова природа бори са "шатором" (2. Коринћанима 5:4) у коме пребива – стари човек, стара природа, тело. Све док не будемо прослављени на небу наша нова пророда неће бити ослобођена за сву вечност у присуству Бога по чијем лику смо створени.


Врати се на Српску страну
Шта је људска природа? Шта Библија говорио људској природи?