settings icon
share icon
Питање

Шта је људска природа? Шта Библија говорио људској природи?

srpski
Одговор


Људска природа је оно што нас чини изразито различитим. Наша природа се разликује од животињске и остатка творевине у ономе што мислимо и осећамо. Оно што је главна разлика између нас и остатка творевине је наша способност да расуђујемо. Ниједно друго биће нема ову способност, и нема сумње да је ово јединствен дар од Бога. Наше размишљање нам помаже да размишљамо и својој природи и Божијој природи и да донесемо закључке о Божијој вољи за Његову творевину. Ниједан други део Божије творевине није у стању да расуђује.

Библија нас учи да је Бог створио људска бића према Његовом лику. То значи да је у стању да нам омогући да га разумемо и Његову сложену творевину. Наша људска природа одражава неке од Божијих особина, мада на ограничен начин. Волимо јер смо створени на слику Божију, који је љубав (1. Јованова 4:16). Пошто смо створени на Божију слику, можемо да будемо саосећајни, верни, искрени, љубазни, стрпљиви и праведни. У нама су ти атрибути били покварени грехом, који такође пребива у нашој природи.

У почетку, људска природа је била савршена јер је Бог тако створио. Библија нас поучава да је Бог створио људска бића у љубави да буду „добра" (Постање 1:31), али та доброта је била оштећена грехом Адама и Еве. Због тога је цела људска врста постала жртва грешне природе. Добра вест је да у трнутку када се поузамо у Христа, добијемо нову природу. 2.Коринћанима 5:17 каже: „Према томе, ако је ко у Христу — ново је створење; старо је прошло, види, постало је ново." Посвећење је процес по коме Бог развија нашу нову природу током времена. Ово је трајан процес са многим победама и поразма, како се нова природа бори са "шатором" (2. Коринћанима 5:4) у коме пребива – стари човек, стара природа, тело. Све док не будемо прослављени на небу наша нова пророда неће бити ослобођена за сву вечност у присуству Бога по чијем лику смо створени.Врати се на Српску страну

Шта је људска природа? Шта Библија говорио људској природи?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries