settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da voliš Gospoda sa celim srcem, dušom, umom i snagom?

српски

Odgovor


"Čuj, Izrailju: Gospod je Bog naš jedini Gospod. Zato ljubi Gospoda Boga svog iz svega srca svog i iz sve duše svoje i iz sve snage svoje" (5. Mojsijeva 6:4–5). Ovo je poznato kao Shema, uzeto od prve reči "čuj" na Jevrejskom. Savremeni Jevreji smatraju recitovanje Shema i ujutro i uveče kao svoju najsvetiju dužnost. Isus je naveo ove stihove kao „najveću zapovest u Zakonu" (Matej 22: 36–37).

Izgleda da je nemoguće ispuniti ovu zapovest. To je zato što, u svom prirodnom stanju za čoveka to je nemoguće. Ne postoji veći dokaz za čovekovu nesposobnost da posluša Božiji zakon od ove jedne zapovesti. Ni jednom ljudskom biću sa palom prirodom nije moguće da voli Boga sa celim srecem, dušom i snagom 24 sata dnevno. Ljudski, to je nemoguće. Ali da se ne pokoriš Božijoj zapovesti je greh. Dakle, čak i da ne uzmemo u obzir grehove koje pravimo svaki dan, mi smo svi osuđeni svojom nesposobnošću da ispunimo ovu jednu zapovest. Ovo je razlog zbog koga je Isus neprestano podsećao Farisejite na njihovu nesposobnost da održe Božiji zakon. On je pokušavao da ih navede da vide svoj potpuni duhovni bankrot i potrebu za Spasiteljem. Bez očišćenja od greha koji nam On pruža i osnažujućeg prisustva Svetog Duha koji živi u srcima iskupljenih, ljubav prema Bogu u bilo kojoj meri je nemoguća.

Ali, kao hrišćani, očišćeni smo od greha i imamo Sveti Duh. Kako onda da počnemo da volimo Boga onako kako treba? Baš kao što je čovek iz Marka 9:24 tražio od Boga da pomogne njegovom neverju, tako i mi možemo tražiti od Boga da nam pomogne u oblastima u kojima ga ne volimo svim srcem, dušom, umom i snagom. Njegova snaga je ta koja treba da nam pomogne da učinimo nemoguće i mi započinjemo traženjem i usvajanjem te snage.

U većini slučajeva,naša ljubav i naklonost prema Bogu postaju sve jači kako vreme prolazi. Naravno, mladi hrišćani i oni koji su se tek obratili su veoma svesni Božije ljubavi i svoje ljubavi prema Bogu. Ali samo svedočanstvom Božije vernosti u vreme borbi i iskušenja, duboka ljubav za Boga raste i raste. Tokom vremena, postajemo svedoci Njegove saosećajnosti, mislosti, blagodati i ljubavi za nas, kao i Njegove mržnje prema grehu, Njegove svetosti, i Njegove pravednosti. Mi ne možemo da volimo nekoga koga ne poznajemo, tako da upoznavanje Boga treba da je naš prvi prioritet. Oni koji traže Boga i Njegovu pravednost, koji ozbiljno shvataju zapovest da Ga vole iznad svega, su oni koji su prožeti Božijim stvarima. Oni su nestrpljivi da proučavaju Božiju reč, nestrpljivi da se mole, da slušaju i poštuju Boga u svemu i su nestrpljivi da govore drugima o Isusu Hristu. Kroz ove duhovne discipline ljubav za Boga raste i sazreva za Božiju slavu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači da voliš Gospoda sa celim srcem, dušom, umom i snagom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries