settings icon
share icon
Питање

Шта значи да волиш Господа са целим срцем, душом, умом и снагом?

srpski
Одговор


"Чуј, Израиљу: Господ је Бог наш једини Господ. Зато љуби Господа Бога свог из свега срца свог и из све душе своје и из све снаге своје" (5. Мојсијева 6:4–5). Ово је познато као Шема, узето од прве речи "чуј" на Јеврејском. Савремени Јевреји сматрају рецитовање Шема и ујутро и увече као своју најсветију дужност. Исус је навео ове стихове као „највец́у заповест у Закону" (Матеј 22: 36–37).

Изгледа да је немогуће испунити ову заповест. То је зато што, у свом природном стању за човека то је немогуће. Не постоји већи доказ за човекову неспособност да послуша Божији закон од ове једне заповести. Ни једном људском бићу са палом природом није могуће да воли Бога са целим срецем, душом и снагом 24 сата дневно. Људски, то је немогуће. Али да се не покориш Божијој заповести је грех. Дакле, чак и да не узмемо у обзир грехове које правимо сваки дан, ми смо сви осуђени својом неспособношћу да испунимо ову једну заповест. Ово је разлог због кога је Исус непрестано подсећао Фарисејите на њихову неспособност да одрже Божији закон. Он је покушавао да их наведе да виде свој потпуни духовни банкрот и потребу за Спаситељем. Без очишћења од греха који нам Он пружа и оснажујућег присуства Светог Духа који живи у срцима искупљених, љубав према Богу у било којој мери је немогућа.

Али, као хришц́ани, очишц́ени смо од греха и имамо Свети Дух. Како онда да почнемо да волимо Бога онако како треба? Баш као што је човек из Марка 9:24 тражио од Бога да помогне његовом неверју, тако и ми можемо тражити од Бога да нам помогне у областима у којима га не волимо свим срцем, душом, умом и снагом. Његова снага је та која треба да нам помогне да учинимо немогуц́е и ми започињемо тражењем и усвајањем те снаге.

У већини случајева,наша љубав и наклоност према Богу постају све јачи како време пролази. Наравно, млади хришћани и они који су се тек обратили су веома свесни Божије љубави и своје љубави према Богу. Али само сведочанством Божије верности у време борби и искушења, дубока љубав за Бога расте и расте. Током времена, постајемо сведоци Његове саосећајности, мислости, благодати и љубави за нас, као и Његове мржње према греху, Његове светости, и Његове праведности. Ми не можемо да волимо некога кога не познајемо, тако да упознавање Бога треба да је наш први приоритет. Они који траже Бога и Његову праведност, који озбиљно шватају заповест да Га воле изнад свега, су они који су прожети Божијим стварима. Они су нестрпљиви да проучавају Божију реч, нестрпљиви да се моле, да слушају и поштују Бога у свему и су нестрпљиви да говоре другима о Исусу Христу. Кроз ове духовне дисциплине љубав за Бога расте и сазрева за Божију славу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да волиш Господа са целим срцем, душом, умом и снагом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries