settings icon
share icon
Pitanje

Šta je bio levijatan?

српски

Odgovor


Levijatan je veliko vodeno stvorenje. Biblija o njemu govorio kao o zastrašujućoj zveri koja ima monstruoznu žustrost i veliku moć. Koren hebrejske reči „levijatan" znači „uvijen" ili „namotan". Isaija 27:1 govori o „krivuljastoj zmiji i zmaju u moru." Štagod da je ovo vodeno stvorene (ili je bilo), njegova snaga i divlja priroda bili su dobro poznati.

U Starom zavetu, letvijatan se pominje nekoliko puta. Većina odlomaka opisuje levijatan kao stvarno biće, blisko ljudima po reputaciji, ako ne po viđanju (ljudi su se, naravno, držali na odstojanju). U Psalmu 104:25-26 Bog se slavi kao Onaj koji je stvorio stanište za levijatana: „Eno more veliko i široko, tu vrve bez broja životinje male i velike; tu i lađe plove i Levijantan koga si stvorio da se u valovima igra." Samo veliki Bog mogao je stvori levijatana, a zatim da stvori mesto dovoljno veliko da se bezbedno u njemu „igra".

U Isaiji 27:1, levijatan se koristi kao simbol za zle kraljeve koji se opiru Božijem narodu. Velika moć koju zli narodi imaju može da bude zastrašujuća, ali Bog daje sigurnost svojoj deci da, bez obzira koliko monstruozni bili, biće uništeni. „Tad će Gospod zamahnuti ljutim, moćnim i velikim mačem svojim na levijatana, prugu zmiju, na levijatana krivuljastu zmiju i ubiće zmaja u moru". Psalam 74:14 pominje sličnu pobedu koju je Bog izvojevao nad levijatanom; u tom psalmu, najverovatnije se misle na egiptaskog faraona.

Jov 41 daje najviše detalja o levijatanu kao o istinskom vodenom stvorenju. U tom poglavlju, Bog opisuje levijatana, naglašavajući njegovu veličinu, snagu i zlobu. Levijatan ne može biti svezan niti ukroćen (Jov 41:1,5); zastrašujuće je čak i pogledati ga (stih 9); najbolje je ostaviti ga na miru (stihovi 8,10). Levijatan je graciozan (stih 12), ali ga krljušt neverovatno dobro pokriva (stihovi 13,15-17). Njegov grudni koš nije moguće probiti kao ni njegovu kičmu (stihovi 15,24). Ima zastrašujuće zube (stih 14) i smrt čeka svakog ko se približi njegovim ustima (stihovi 18-21). Čak ga se i moćnici plaše (stih 15). Ni mač, ni koplje, strela, kamen, palica, niti lanceta ga ne mogu poraziti (stihovi 16, 18-19). Ne može se zarobiti u kavez, jer lomi gvožđe kao slamu (stih 17). Na kopnu, levijatan ostavlja brazd; u vodi, proizvodi duboki, penušavi trag (stih 30-32). Božiji opis levijatana završava se izjavom da je istinski kralj zveri: „Niko mu gospodar na ovoj zemlji nije, stvoren je da se ničega ne boji"(stih 24).

Kakvu životinju Jov opisuje? Neki komentatori veruju da je levijatan krokodil. Drugi veruju da je u pitanju kit ili ajkula. Na osnovu biblijskog opisa, verovatnije je da je levijatan veliki morski reptil ,verovatno neka vrsta dinosaurusa kao što je pleziosarus. Jovovo poznavanje dinosaurusa nije preterano, s obzirom da je knjiga o Jovu nastala vrlo rano u istoriji.

Ono što Bog govori u Jovu 41 je da je levijatan pod Božijom suvrenom kontrolom. Jov je postavljao pitanja Bogu (Jov 26-31), ali Bog menja situaciju i koristi levijatanovu moć da naglasi Jovovu slabost i krhkost. Ako je Bog stvorio levijatana (životinju pred kojom Bog ne može da stane), koliko je onda veliki Bog? Zašto se Jov uošte trudi da se hvata u koštac sa Svemogućim?

Levijatan je opasno stvorenje koje je teralo iskusne ratnike u beg. Levijatan nije mit, već istinito morsko stvorenje, podređeno samo svom Stvoritelju. Kao što Bog kaže u svom opisu levijatana: „Ko je onda taj koji bi stao pred mene? Ko je meni pre dao da bih mu uzvratio? Čega god ima pod čitavim nebom, sve je to moje" (Jov 41:1-2)

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je bio levijatan?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries