settings icon
share icon
Питање

Шта је био левијатан?

srpski
Одговор


Левијатан је велико водено створење. Библија о њему говорио као о застрашујућој звери која има монструозну жустрост и велику моћ. Корен хебрејске речи „левијатан" значи „увијен" или „намотан". Исаија 27:1 говори о „кривуљастој змији и змају у мору." Штагод да је ово водено створене (или је било), његова снага и дивља природа били су добро познати.

У Старом завету, летвијатан се помиње неколико пута. Већина одломака описује левијатан као стварно биће, блиско људима по репутацији, ако не по виђању (људи су се, наравно, држали на одстојању). У Псалму 104:25-26 Бог се слави као Онај који је створио станиште за левијатана: „Ено море велико и широко, ту врве без броја животиње мале и велике; ту и лађе плове и Левијантан кога си створио да се у валовима игра." Само велики Бог могао је створи левијатана, а затим да створи место довољно велико да се безбедно у њему „игра".

У Исаији 27:1, левијатан се користи као симбол за зле краљеве који се опиру Божијем народу. Велика моћ коју зли народи имају може да буде застрашујућа, али Бог даје сигурност својој деци да, без обзира колико монструозни били, биће уништени. „Тад ће Господ замахнути љутим, моћним и великим мачем својим на левијатана, пругу змију, на левијатана кривуљасту змију и убиће змаја у мору". Псалам 74:14 помиње сличну победу коју је Бог извојевао над левијатаном; у том псалму, највероватније се мисле на египтаског фараона.

Јов 41 даје највише детаља о левијатану као о истинском воденом створењу. У том поглављу, Бог описује левијатана, наглашавајући његову величину, снагу и злобу. Левијатан не може бити свезан нити укроћен (Јов 41:1,5); застрашујуће је чак и погледати га (стих 9); најбоље је оставити га на миру (стихови 8,10). Левијатан је грациозан (стих 12), али га крљушт невероватно добро покрива (стихови 13,15-17). Његов грудни кош није могуће пробити као ни његову кичму (стихови 15,24). Има застрашујуће зубе (стих 14) и смрт чека сваког ко се приближи његовим устима (стихови 18-21). Чак га се и моћници плаше (стих 15). Ни мач, ни копље, стрела, камен, палица, нити ланцета га не могу поразити (стихови 16, 18-19). Не може се заробити у кавез, јер ломи гвожђе као сламу (стих 17). На копну, левијатан оставља бразд; у води, производи дубоки, пенушави траг (стих 30-32). Божији опис левијатана завршава се изјавом да је истински краљ звери: „Нико му господар на овој земљи није, створен је да се ничега не боји"(стих 24).

Какву животињу Јов описује? Неки коментатори верују да је левијатан крокодил. Други верују да је у питању кит или ајкула. На основу библијског описа, вероватније је да је левијатан велики морски рептил ,вероватно нека врста диносауруса као што је плезиосарус. Јовово познавање диносауруса није претерано, с обзиром да је књига о Јову настала врло рано у историји.

Оно што Бог говори у Јову 41 је да је левијатан под Божијом сувреном контролом. Јов је постављао питања Богу (Јов 26-31), али Бог мења ситуацију и користи левијатанову моћ да нагласи Јовову слабост и крхкост. Ако је Бог створио левијатана (животињу пред којом Бог не може да стане), колико је онда велики Бог? Зашто се Јов уоште труди да се хвата у коштац са Свемогућим?

Левијатан је опасно створење које је терало искусне ратнике у бег. Левијатан није мит, већ истинито морско створење, подређено само свом Створитељу. Као што Бог каже у свом опису левијатана: „Ко је онда тај који би стао пред мене? Ко је мени пре дао да бих му узвратио? Чега год има под читавим небом, све је то моје" (Јов 41:1-2)

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је био левијатан?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries