settings icon
share icon
Pitanje

Šta je krštenje za mrtve?

српски

Odgovor


Krštenje za mrtve je nebiblijska praksa kada se živa osoba krsti umesto osobe koja je umrla, kao način da javno iskaže veru u ime osobe koja je već umrla. Suštinski, možemo ovu praksu smatrati kao praksu krštenja mrtve osobe.

Praksa je nastala kao posledica pogrešnog tumačenja 1. Korinaćanima 15:29: „Uostalom, šta će raditi oni koji se krštavaju za mrtve? Ako mrtvi uopšte ne vaskrsavaju, zašto se još krštavaju za njih?" Ovaj odlomak je teško protumačiti, ali znamo da, upoređujući ga sa ostatkom Biblije, ne znači da mrtva osoba može da bude spašena posredstvom druge, jer krštenje i nije uslov za spasenje (Efescima 2:8; Rimljanima 3:28; 4:3; 6:3-4). Ceo ovaj odlomak (stihovi 12-29) je o sigurnosti vaskrsenja, a ne o krštenju za mrtve.

Šta se krštavalo za mrtve? To je tajanstveni odlomak i bilo je više od 30 različitih pokušaja da se protumači. 1.Osnovno značenje grčkog u stihu 29 je da su neki ljudi bili kršteni u ime onih koji su umrli- a ako nema vaskrsenja, zašto oni to rade? 2. Pavle govori ili o paganskom običaju (obrati pažnju da koristi oni, a ne „mi") ili o praznovernoj i nebiblijskoj praski zastupničkog krštenja u korintskoj crkvi za vernike koji su umrli pre nego što su bili kršteni. 3. U svakom slučaju, on ne odobrava ovaj običaj; samo kaže da, ako ne postoji vaskrsenje, zašto se ovaj običaj sprovodi? Mormonska praksa krštenja za mrtve nije ni razumna ni bilbijska. Krštenje za mrtve bila je uobičajena praksa u paganskim religijima Grčke i neke sekte je i dalje sprovode; ali ta praksa ne menja večnu sudbinu jedne osobe, jer o njoj se odlučuje dok je osoba živa (Luka 16:26).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je krštenje za mrtve?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries