settings icon
share icon
Питање

Шта је крштење за мртве?

srpski
Одговор


Крштење за мртве је небиблијска пракса када се жива особа крсти уместо особе која је умрла, као начин да јавно искаже веру у име особе која је већ умрла. Суштински, можемо ову праксу сматрати као праксу крштења мртве особе.

Пракса је настала као последица погрешног тумачења 1. Коринаћанима 15:29: „Уосталом, шта ће радити они који се крштавају за мртве? Ако мртви уопште не васкрсавају, зашто се још крштавају за њих?" Овај одломак је тешко протумачити, али знамо да, упоређујући га са остатком Библије, не значи да мртва особа може да буде спашена посредством друге, јер крштење и није услов за спасење (Ефесцима 2:8; Римљанима 3:28; 4:3; 6:3-4). Цео овај одломак (стихови 12-29) је о сигурности васкрсења, а не о крштењу за мртве.

Шта се крштавало за мртве? То је тајанствени одломак и било је више од 30 различитих покушаја да се протумачи. 1.Основно значење грчког у стиху 29 је да су неки људи били крштени у име оних који су умрли- а ако нема васкрсења, зашто они то раде? 2. Павле говори или о паганском обичају (обрати пажњу да користи они, а не „ми") или о празноверној и небиблијској праски заступничког крштења у коринтској цркви за вернике који су умрли пре него што су били крштени. 3. У сваком случају, он не одобрава овај обичај; само каже да, ако не постоји васкрсење, зашто се овај обичај спроводи? Мормонска пракса крштења за мртве није ни разумна ни билбијска. Крштење за мртве била је уобичајена пракса у паганским религијима Грчке и неке секте је и даље спроводе; али та пракса не мења вечну судбину једне особе, јер о њој се одлучује док је особа жива (Лука 16:26).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је крштење за мртве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries