settings icon
share icon
Pitanje

Da li je krštenje neophodno pre nego što osoba može da primi pričest?

српски

Odgovor


Pismo ne navodi da osoba mora da bude krštena pre nego što može da primi Večeru Gospodnju. Međutim, isti zahtev i za krštenje i učestvovanje u Večeri Gospodnjoj je spasenje verom u smrt, pokop i vaskrsenje Isusa Hrista.

Večeru Gospodnju ustanovio je Isus dok je jeo pashalnu večeru sa svojim učenicima veče pre Raspeća (Matej 26:20-28). U Mateju 28:19, posle smrti i vaskrsenja, Gospod je dao Veliko poslanje učenicima da idu u ceo svet i podučavaju Njegovo evanđelje. Isus je propratio ovo poslanje sa zapovešću da se novi vernici krste. Krštenje u vodi u ime Trojstva sprovodi se u crkvi od početka. Jedini uslov, kako se gore navodi, je da je osoba poverovala u Gospoda Isusa Hrista kao Spasitelja. Krštenje je slika iskustva spasenja i predstavlja čin poslušnosti našem Gospodu. Prema mnogim biblijskim učiteljima, to je prvi korak ka hrišćanskom učeništvu.

Večera Gospodnja predstavlja način da vernici u Hrista blisko komuniciraju sa Gospodom i sećaju se Njegove smrti. Krštenje je bitno obeležje koje izdvaja vernike u Hrista. Neko ko nije nikad bio kršten možda jeste vernik, ali nikad se nije javno izjasnio kao takav ili preduzeo prvi korak ka poslušnosti u Hristu. Možda zato neke crkve zahtevaju krštenje pre nego što se učestvuje u Večeri Gospodnjoj. Ipak Biblija nigde ne daje to upuststvo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je krštenje neophodno pre nego što osoba može da primi pričest?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries