Да ли је крштење неопходно пре него што особа може да прими причест?


srpski
Питање: Да ли је крштење неопходно пре него што особа може да прими причест?

Одговор:
Писмо не наводи да особа мора да буде крштена пре него што може да прими Вечеру Господњу. Међутим, исти захтев и за крштење и учествовање у Вечери Господњој је спасење вером у смрт, покоп и васкрсење Исуса Христа.

Вечеру Господњу установио је Исус док је јео пашалну вечеру са својим ученицима вече пре Распећа (Матеј 26:20-28). У Матеју 28:19, после смрти и васкрсења, Господ је дао Велико послање ученицима да иду у цео свет и подучавају Његово еванђеље. Исус је пропратио ово послање са заповешћу да се нови верници крсте. Крштење у води у име Тројства спроводи се у цркви од почетка. Једини услов, како се горе наводи, је да је особа поверовала у Господа Исуса Христа као Спаситеља. Крштење је слика искуства спасења и представља чин послушности нашем Господу. Према многим библијским учитељима, то је први корак ка хришћанском учеништву.

Вечера Господња представља начин да верници у Христа блиско комуницирају са Господом и сећају се Његове смрти. Крштење је битно обележје које издваја вернике у Христа. Неко ко није никад био крштен можда јесте верник, али никад се није јавно изјаснио као такав или предузео први корак ка послушности у Христу. Можда зато неке цркве захтевају крштење пре него што се учествује у Вечери Господњој. Ипак Библија нигде не даје то упустство.


Врати се на Српску страну
Да ли је крштење неопходно пре него што особа може да прими причест?