settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to krštenje Svetim Duhom?

српски

Odgovor


Krštenje Svetim Duhom se može definisati kao čin kojim Sveti Duh stavlja vernike u zajednicu sa Hristom i u zajednicu sa ostalim vernicima u telu Hristovom u trenutku spasenja. Prva Korinćanima 2:12-13 i Rimljanima 6:1-4 su centralni odeljci u Bibliji gde možemo naći ovu doktrinu. Prva Korinćanima 12:13 kaže:"Jer smo svi mi jednim Duhom kršteni za jedno telo, bili Judeji ili Grci, bili robovi ili slobodni. I svi smo jednim Duhom napojeni." Rimljanima 6:1-4 kaže: "Šta ćemo dakle, reći? Da ostanemo i dalje u grehu− da bi se blagodat umnožila? Daleko od toga! Kako ćemo mi, koji smo umrli grehu, i dalje u njemu živeti? Ili ne znate da smo svi mi, koji smo u kršteni u Hrista Isusa, u Njegovu smrt kršteni? Tako smo mi krštenjem u smrt zajedno sa Njim sahranjeni, da bismo, kao što je Hristos vaskrsnut iz mrtvih Očevom slavom, i mi na isti način živeli novim životom." Iako Rimljanima 6 specifično ne spominje Duha Božijega, ipak opisuje vernike i njihovo mesto pred Bogom a Prva Korinćanima nam kaže kako se to dešava.

Potrebno je pogledati tri činjenice koje će nam pomoći da usaglasimo naše razumevanje o krštenju Duhom. Prvo, Prva Korinćanima 12:13 jasno kaže da su svi bili kršteni baš kao što su svi bili napojeni (prebivanje Duha). Drugo, nigde u Pismu se vernici ne upućuju da se krste Svetim Duhom. Ovo ukazuje na to da su svi vernici već iskusili ovu službu. I poslednje, Efescima 4:5 izgleda da se odnose na krštenje Duhom. Ako je ovo slučaj, krštenje Duhom je realnost svakog vernika, baš kao što su “jedna vera” i “jedan Otac”.

Da zaključimo, kod krštenja Svetim Duhom, se dešavaju dve stvari, (1) ujedinjuje nas sa Telom Hristovim i (2) čini pravosnažnim naše raspeće se Hristom. Biti u Nejgovom telu znači da smo vaskrsnuti sa njim u nov život (Rimljanima 6:4). U tom slučaju treba da se staramo i održavamo to telo u funkciji kao što se navodi u kontekstu Prve Korinćanima 12:13. Prolaženje kroz krštenje jedinim Svetim Duhom služi kao osnova za održavanje jedinstva crkve, što je kontekst Efescima 4:5. Biti ujedinjen sa Hristom u Njegovoj smrti, sahrani i vaskrsenju kroz krštenje Duhom polaže osnovu za razumevanje naše odvojensti od sile prebivajućeg greha u odnosu na naš hod u novom životu (Rimljanima 6:1-10, Kološanima 2:12).

English



Vrati se na Srpsku stranu

Šta je to krštenje Svetim Duhom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries