settings icon
share icon
Питање

Шта је то крштење Светим Духом?

srpski
Одговор


Крштење Светим Духом се може дефинисати као чин којим Свети Дух ставља вернике у заједницу са Христом и у заједницу са осталим верницима у телу Христовом у тренутку спасења. Прва Коринћанима 2:12-13 и Римљанима 6:1-4 су централни одељци у Библији где можемо наћи ову доктрину. Прва Коринћанима 12:13 каже:"Јер смо сви ми једним Духом крштени за једно тело, били Јудеји или Грци, били робови или слободни. И сви смо једним Духом напојени." Римљанима 6:1-4 каже: "Шта ћемо дакле, рећи? Да останемо и даље у греху− да би се благодат умножила? Далеко од тога! Како ћемо ми, који смо умрли греху, и даље у њему живети? Или не знате да смо сви ми, који смо у крштени у Христа Исуса, у Његову смрт крштени? Тако смо ми крштењем у смрт заједно са Њим сахрањени, да бисмо, као што је Христос васкрснут из мртвих Очевом славом, и ми на исти начин живели новим животом." Иако Римљанима 6 специфично не спомиње Духа Божијега, ипак описује вернике и њихово место пред Богом а Прва Коринћанима нам каже како се то дешава.

Потребно је погледати три чињенице које ће нам помоћи да усагласимо наше разумевање о крштењу Духом. Прво, Прва Коринћанима 12:13 јасно каже да су сви били крштени баш као што су сви били напојени (пребивање Духа). Друго, нигде у Писму се верници не упућују да се крсте Светим Духом. Ово указује на то да су сви верници већ искусили ову службу. И последње, Ефесцима 4:5 изгледа да се односе на крштење Духом. Ако је ово случај, крштење Духом је реалност сваког верника, баш као што су “једна вера” и “један Отац”.

Да закључимо, код крштења Светим Духом, се дешавају две ствари, (1) уједињује нас са Телом Христовим и (2) чини правоснажним наше распеће се Христом. Бити у Нејговом телу значи да смо васкрснути са њим у нов живот (Римљанима 6:4). У том случају треба да се старамо и одржавамо то тело у функцији као што се наводи у контексту Прве Коринћанима 12:13. Пролажење кроз крштење јединим Светим Духом служи као основа за одржавање јединства цркве, што је контекст Ефесцима 4:5. Бити уједињен са Христом у Његовој смрти, сахрани и васкрсењу кроз крштење Духом полаже основу за разумевање наше одвојенсти од силе пребивајућег греха у односу на наш ход у новом животу (Римљанима 6:1-10, Колошанима 2:12).Врати се на Српску страну

Шта је то крштење Светим Духом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries