settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o kremaciji? Da li bi trebalo da hrišćani budu kremirani?

српски

Odgovor


Biblija ne daje nikakavo posebno učenje o kremaciji. U Starom zavetu ima primera ljudi koji su bili spaljeni (1. Carevima 16:18; 2. Carevima 21:6) i ljudskih kostiju koje su izgorele (2. Carevima 23:16-20), ali to nisu primeri kremacije. Zanimljivo je zapaziti da u 2. Carevima 23:16-20, stoji da spaljivanje ljudskih kostiju na oltaru srknavi oltar. U isto vreme, Stari zavet nigde ne daje zapovest da ne sme da se spali umrli, niti povezuje bilo kakvo prokletstvo ili sud nad onim koji je kremiran.

Kremacija se praktikovala u biblijsko vreme, ali ne i među Izraelcima ni novozavetnim vernicima. U kulturama biblijskog vremena uobičajeni način da se sahrani mrtvac je bilo ostavljanje tela u grobnici, pećini ili u zemlji (Postanje 23:19; 35:4; 2. Dnevnika 16:14; Matej 27:60-66). Iako je sahrana bila uobičajena praksa Biblija nigde ne daje zapovest da je to jedini način da se sahrani telo.

Da li je kremacija nešto što hrišćanin može da uzme u obzir? Da ponovimo, nema eksplicitne biblijske zapovesti protiv kremacije. Neki vernici se suprotstavljaju praktikovanju kremacije na osnovu toga da ona ne priznaje da će Bog jednog dana vaskrsnuti naša tela i ujediniti ih sa dušom/duhom (1. Korinćanima 15:35-58; 1. Solunjanima 4:16).

Međutim, činjenica da je telo bilo kremirano ne znači da je Bogu teže da vaskrsne to telo. Tela hrišćana koji su umrli pre hiljadu godina, do sad su se pretvorila u prah. Ovo neće da spreči Boga da vaskrsne njihova tela. On ih je stvorio, njemu neće biti problem da ih ponovo stvori. Kremacija samo ubrzava proces pretvaranja tela u prah. Bog je podjednako u stanju da vaskrsne ostatke osobe koja je bila kremirana i ona koja nije. Pitanje da li se sahraniti ili kremirati je stvar slobodnosg izbora svakog pojedinca. Osoba ili porodica koja razmatra ovu tematiku trebalo bi da se moli za mudrost (Jakovljeva 1:5) i sledi ono ubeđenje koje dobije posle toga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o kremaciji? Da li bi trebalo da hrišćani budu kremirani?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries