settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о кремацији? Да ли би требало да хришћани буду кремирани?

srpski
Одговор


Библија не даје никакаво посебно учење о кремацији. У Старом завету има примера људи који су били спаљени (1. Царевима 16:18; 2. Царевима 21:6) и људских костију које су изгореле (2. Царевима 23:16-20), али то нису примери кремације. Занимљиво је запазити да у 2. Царевима 23:16-20, стоји да спаљивање људских костију на олтару сркнави олтар. У исто време, Стари завет нигде не даје заповест да не сме да се спали умрли, нити повезује било какво проклетство или суд над оним који је кремиран.

Кремација се практиковала у библијско време, али не и међу Израелцима ни новозаветним верницима. У културама библијског времена уобичајени начин да се сахрани мртвац је било остављање тела у гробници, пећини или у земљи (Постање 23:19; 35:4; 2. Дневника 16:14; Матеј 27:60-66). Иако је сахрана била уобичајена пракса Библија нигде не даје заповест да је то једини начин да се сахрани тело.

Да ли је кремација нешто што хришћанин може да узме у обзир? Да поновимо, нема експлицитне библијске заповести против кремације. Неки верници се супротстављају практиковању кремације на основу тога да она не признаје да ће Бог једног дана васкрснути наша тела и ујединити их са душом/духом (1. Коринћанима 15:35-58; 1. Солуњанима 4:16).

Међутим, чињеница да је тело било кремирано не значи да је Богу теже да васкрсне то тело. Тела хришћана који су умрли пре хиљаду година, до сад су се претворила у прах. Ово неће да спречи Бога да васкрсне њихова тела. Он их је створио, њему неће бити проблем да их поново створи. Кремација само убрзава процес претварања тела у прах. Бог је пођеднако у стању да васкрсне остатке особе која је била кремирана и она која није. Питање да ли се сахранити или кремирати је ствар слободносг избора сваког појединца. Особа или породица која разматра ову тематику требало би да се моли за мудрост (Јаковљева 1:5) и следи оно убеђење које добије после тога.Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о кремацији? Да ли би требало да хришћани буду кремирани?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries