settings icon
share icon
Pitanje

Ko je kraljica neba?

српски

Odgovor


Fraza „kraljica neba" pojavljuje se dva puta u Bibliji, oba puta u knjizi Proporora Jeremije. Prvi put je u vezi sa stvarima koje su Izraelci činili koje su podstakli Gospoda na gnev. Celokupne porodice bile su uključene u idolopoklnostvo. Deca su sakupljala drva, a muškarci ih koristili da bi gradili oltare i obožavali lažne bogove. Žene su bile uključene u gnječenje testa i pečenje hleba za „kraljicu neba" (Jeremija 7:18). Ova titula odnosila se na Ištar, asirsku i vavilonsku boginju, koju su razne grupe takođe zvale Aštoret ili Astarte. Za nju se smatralo da je žena lažnog boga Vala, takođe poznatog kao Moleš. Motivacija žena da slave Aštoret proizilazila je iz njene reputacije kao boginje plodnosti, a pošto je rađanje dece bila velika želja žena tog doba, slavljenje ove „kraljice neba" je bilo neobuzdano među paganskim civilizacijama. Ono što je tužno je da je postalo popularno i među Izraelcima.

Drugo pominjanje kraljice neba nalazi se u Jeremiji 44:17-25, gde Jeremija prenosi ljudima reč Gospodnju koju im je Bog izgovorio. On podseća ljude da njihova neposlušnost i idolopoklonstvo prouzrokovalo ljutnju kod Gospoda i da će ih kazniti nesrećom. Oni odgovaraju da nemaju nameru da se odreknu slavljenja idola, obećavajući da će nastaviti da joj izlivaju naleve. Otišli su toliko daleko, da su, čak, njoj pripisavali zasluge za mir i napredak koji su nekada uživali zbog Božije blagodati i milosti.

Nije jasno odakle je potekla ideja da je Aštoret „ortakinja" Božija , ali je lako je videti kako je spajanje paganizma koji uzdiže boginju sa slavljenjem istinskog Kralja neba, može da vodi do kombinanovanja Boga i Aštoret. A pošto je slavljenje Aštoret uključivalo seksualnost (plodnost, stvaranje novog života, hramsku prostituciju), rezultirajući odnos, izopačenom umu, bi, prirodno, bio seksulne prirode. Naravno, ideja da je „kraljica neba" pratilja ili ljubavnica Kralja neba je idolopoklinička i nebiblijska.

Kraljica neba ne postoji. Nikada nije postojala kraljica neba. Sasvim sigurno postoji Kralj neba, Gospodar nad svim duhovima, Jehova. On jedini vlada nebom. On ne deli svoju vladavinu, presto, autoritet ni sa kim. Ideja da je Marija, Isusova majka, kraljica neba, nema nikakvu biblijsku osnovu, a koja dolazi od izjava sveštenika i pape unutar rimokatoličke crkve. Iako je Marija sigurno bila pobožna mlada žena i veoma blagoslovena, jer je bila izabrana da nosi Spasitelja sveta, ona nije bila božanstvo, niti je bila bez greha, niti je treba slaviti, poštovati, ceniti ili upućivati joj molitve. Svi sledbenici Gospoda Boga odbijaju da budu slavljeni. Petar i apostol odbili su da budu slavljeni (Dela 10:25-26; 14:13-14). Sveti anđeli odbijaju da budu slavljeni (Otkrivenje 19:10; 22:9). Odgovor je uvek isti: „Slavi Boga!" Ponuditi slavljenje i poštovanje bilo kome osim Bogu je isto što i idolopoklonstvo. Marijine sopstvene reči u njenoj himni (Luka 1:46-55), otkrivaju da ona nikada o sebi nije mislila kao o „besprekornoj" i osobi koja zalužuje duboko poštovanje, već se oslanjala na Bog spasenja: „Obradova se duh moj Bogu, mome spasitelju." Samo je grešnicima potreban spasitelj, a Marija je uvidela tu potrebu u sebi.

Takođe, sam Isus je blago ukorio ženu koja mu je zavapila: „Blažena je utroba koja te je nosila i blažene su dojke koje si sisao" (Luka 11:27) i odgovorio joj: „Ipak su više blaženi oni koji slušaju Božju reč i drže je". Čineći tako, On je sasekao svaku tendenciju da se Marija uzdigne kao predmet slavljenja. Sigurno je mogao da kaže: „Da, blagoslovena kraljica neba". Ali nije. On je potvrdio istu istinu koju Biblija potvrđuje – ne postoji kraljica neba, a jedino njeno pominjanje u Bibljii odnosi se na boginju idolopokloničke, lažne religije.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ko je kraljica neba?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries