settings icon
share icon
Питање

Ко је краљица неба?

srpski
Одговор


Фраза „краљица неба" појављује се два пута у Библији, оба пута у књизи Пропорора Јеремије. Први пут је у вези са стварима које су Израелци чинили које су подстакли Господа на гнев. Целокупне породице биле су укључене у идолопоклноство. Деца су сакупљала дрва, а мушкарци их користили да би градили олтаре и обожавали лажне богове. Жене су биле укључене у гњечење теста и печење хлеба за „краљицу неба" (Јеремија 7:18). Ова титула односила се на Иштар, асирску и вавилонску богињу, коју су разне групе такође звале Ашторет или Астарте. За њу се сматрало да је жена лажног бога Вала, такође познатог као Молеш. Мотивација жена да славе Ашторет произилазила је из њене репутације као богиње плодности, а пошто је рађање деце била велика жеља жена тог доба, слављење ове „краљице неба" је било необуздано међу паганским цивилизацијама. Оно што је тужно је да је постало популарно и међу Израелцима.

Друго помињање краљице неба налази се у Јеремији 44:17-25, где Јеремија преноси људима реч Господњу коју им је Бог изговорио. Он подсећа људе да њихова непослушност и идолопоклонство проузроковало љутњу код Господа и да ће их казнити несрећом. Они одговарају да немају намеру да се одрекну слављења идола, обећавајући да ће наставити да јој изливају налеве. Отишли су толико далеко, да су, чак, њој приписавали заслуге за мир и напредак који су некада уживали због Божије благодати и милости.

Није јасно одакле је потекла идеја да је Ашторет „ортакиња" Божија , али је лако је видети како је спајање паганизма који уздиже богињу са слављењем истинског Краља неба, може да води до комбинановања Бога и Ашторет. А пошто је слављење Ашторет укључивало сексуалност (плодност, стварање новог живота, храмску проституцију), резултирајући однос, изопаченом уму, би, природно, био сексулне природе. Наравно, идеја да је „краљица неба" пратиља или љубавница Краља неба је идолопоклиничка и небиблијска.

Краљица неба не постоји. Никада није постојала краљица неба. Сасвим сигурно постоји Краљ неба, Господар над свим духовима, Јехова. Он једини влада небом. Он не дели своју владавину, престо, ауторитет ни са ким. Идеја да је Марија, Исусова мајка, краљица неба, нема никакву библијску основу, а која долази од изјава свештеника и папе унутар римокатоличке цркве. Иако је Марија сигурно била побожна млада жена и веома благословена, јер је била изабрана да носи Спаситеља света, она није била божанство, нити је била без греха, нити је треба славити, поштовати, ценити или упућивати јој молитве. Сви следбеници Господа Бога одбијају да буду слављени. Петар и апостол одбили су да буду слављени (Дела 10:25-26; 14:13-14). Свети анђели одбијају да буду слављени (Откривење 19:10; 22:9). Одговор је увек исти: „Слави Бога!" Понудити слављење и поштовање било коме осим Богу је исто што и идолопоклонство. Маријине сопствене речи у њеној химни (Лука 1:46-55), откривају да она никада о себи није мислила као о „беспрекорној" и особи која залужује дубоко поштовање, већ се ослањала на Бог спасења: „Обрадова се дух мој Богу, моме спаситељу." Само је грешницима потребан спаситељ, а Марија је увидела ту потребу у себи.

Такође, сам Исус је благо укорио жену која му је завапила: „Блажена је утроба која те је носила и блажене су дојке које си сисао" (Лука 11:27) и одговорио јој: „Ипак су више блажени они који слушају Божју реч и држе је". Чинећи тако, Он је сасекао сваку тенденцију да се Марија уздигне као предмет слављења. Сигурно је могао да каже: „Да, благословена краљица неба". Али није. Он је потврдио исту истину коју Библија потврђује – не постоји краљица неба, а једино њено помињање у Бибљии односи се на богињу идолопоклоничке, лажне религије.

EnglishВрати се на Српску страну

Ко је краљица неба?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries