settings icon
share icon
Pitanje

Da li se proročanstvo o kralju Tira u Jezekilju 28 odnosi na Satanu?

српски

Odgovor


Na prvi pogled, proročanstvo u Jezekilju 28: 11-19 odnosi se na čoveka. Tiru su bile upućene neke od najjačih osuda u Bibliji (Isaija 23:1-18; Jeremija 25:22; 27:1-11; Jezekilj 26:1-28; Joil 3:4-8; Amos 1:9,10). Tir je bio poznat po tome što je stekao svoje bogatstvo koristeći svoje komšije. Drevni pisci pominjali su grad Tir kao grad pun beskupuloznih trgovaca. Tir jebio centar religioznog idolopoklonstva i seksualnog nemorala. Biblijski proroci korili su Tir zbog svog ponosa koji je bio rezultat velikog bogatstva i strateške lokacije. Jezekilj 28:11-19 je izgleda vrlo stroga osuda protiv kralja Tira u Jezekiljevo vreme, koji kori kralja zbog njegovov nezasitog ponosa i pohlepe.

Međutim, neki od opisa u Jezekilju 28:11-19 idu dalje od opisa običnog ovozemaljskog kralja. Ni na koji način, zemaljski kralj ne bi tvrdio da je u „Edemu" ili da je bio „heruvim zaštitnik" ili „u vrtu Božijem". Zato, većina biblijskih tumača veruju da je Jezekilj 28:11-19 dvostruko proročanstvo, koje poredi ponos kralja Tira sa ponosom Satane. Neki predlažu da je kralja Tira zaposeo Satana, tako čineći ovu vezu još jačom i primenljivijom.

Pre svog pada, Satana je zaista bio jedno prelepo stvorenje (Jezekilj 28:12-13). Bio je možda najlepši i najmoćniji od svih anđela. Izraz „heruvim zaštitnik" verovatno ukazuje da je Satana bio anđeo koji je „čuvao" Božije prisustvo. Ponos je vodio do Sataninog pada. Umesto da da slavu Bogu što ga je stvorio tako divnim, Satana se uzoholio, misleći da je on odgovoran za svoj uzvišeni status. Satanina pobuna završila se tako što ga je Bog udaljio iz svog prisustva, a na kraju će rezultirati i osudom boravka u ognjenom jezeru celu večnost (Otkrivenje 20:10).

Kao i Satana, i ljudski kralj Tira bio je ponosan. Umesto da prizna Božiju suverenost, kralj Tira pripisao je svo bogatstvo svojoj mudrosti i snazi. Pošto nije bio zadovoljan svojom ektravagantnom pozicijom, kralj Tira tražio je sve više i više, što je za rezultat imao da Tir iskorišćava druge nacije, proširujući svoje bogatstvo na račun drugih. Ali, kao što je i Satanin ponos vodio do njegovog pada, a na kraju će voditi i do njegovog večnog uništenja, tako će i grad Tir izgubiti svoje bogatstvo, silu i status. Jezekiljevo proročanstvo o potpunom uništenju Tira delimično je ispunio Navuhodonosor (Jezekilj 29:17-21), a na kraju Aleksandar Veliki.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li se proročanstvo o kralju Tira u Jezekilju 28 odnosi na Satanu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries