settings icon
share icon
Питање

Да ли се пророчанство о краљу Тира у Језекиљу 28 односи на Сатану?

srpski
Одговор


На први поглед, пророчанство у Језекиљу 28: 11-19 односи се на човека. Тиру су биле упућене неке од најјачих осуда у Библији (Исаија 23:1-18; Јеремија 25:22; 27:1-11; Језекиљ 26:1-28; Јоил 3:4-8; Амос 1:9,10). Тир је био познат по томе што је стекао своје богатство користећи своје комшије. Древни писци помињали су град Тир као град пун бескупулозних трговаца. Тир јебио центар религиозног идолопоклонства и сексуалног неморала. Библијски пророци корили су Тир због свог поноса који је био резултат великог богатства и стратешке локације. Језекиљ 28:11-19 је изгледа врло строга осуда против краља Тира у Језекиљево време, који кори краља због његовов незаситог поноса и похлепе.

Међутим, неки од описа у Језекиљу 28:11-19 иду даље од описа обичног овоземаљског краља. Ни на који начин, земаљски краљ не би тврдио да је у „Едему" или да је био „херувим заштитник" или „у врту Божијем". Зато, већина библијских тумача верују да је Језекиљ 28:11-19 двоструко пророчанство, које пореди понос краља Тира са поносом Сатане. Неки предлажу да је краља Тира запосео Сатана, тако чинећи ову везу још јачом и применљивијом.

Пре свог пада, Сатана је заиста био једно прелепо створење (Језекиљ 28:12-13). Био је можда најлепши и најмоћнији од свих анђела. Израз „херувим заштитник" вероватно указује да је Сатана био анђео који је „чувао" Божије присуство. Понос је водио до Сатаниног пада. Уместо да да славу Богу што га је створио тако дивним, Сатана се узохолио, мислећи да је он одговоран за свој узвишени статус. Сатанина побуна завршила се тако што га је Бог удаљио из свог присуства, а на крају ће резултирати и осудом боравка у огњеном језеру целу вечност (Откривење 20:10).

Као и Сатана, и људски краљ Тира био је поносан. Уместо да призна Божију сувереност, краљ Тира приписао је сво богатство својој мудрости и снази. Пошто није био задовољан својом ектравагантном позицијом, краљ Тира тражио је све више и више, што је за резултат имао да Тир искоришћава друге нације, проширујући своје богатство на рачун других. Али, као што је и Сатанин понос водио до његовог пада, а на крају ће водити и до његовог вечног уништења, тако ће и град Тир изгубити своје богатство, силу и статус. Језекиљево пророчанство о потпуном уништењу Тира делимично је испунио Навуходоносор (Језекиљ 29:17-21), а на крају Александар Велики.Врати се на Српску страну

Да ли се пророчанство о краљу Тира у Језекиљу 28 односи на Сатану?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries