settings icon
share icon
Pitanje

Koji su koraci ka spasenju?

српски

Odgovor


Mnogi ljudi traže „korake ka spasenju.“ Ljudima se sviđa ideja uputstva sa instrukcijama kako da u pet koraka, ako ih sledimo, dobijemo spasenje. Jedan primer za ovo je islam i njegovih Pet stubova. Prema islamu, ako se čovek drži Pet Stubova, spasenje mu je zagarantovano. Zbog toga što je sama ideja procesa korak po korak primamljiva, mnogi hrišćani čine tu grešku predstavljajući spasenje kao rezultat procesa korak po korak. Rimokatolici imaju sedam sakramenata. Druge hrišćanske denominacije dodaju krštenje, javno ispovedanje, okretanje od greha, govorenje u jezicima, itd., kao korake ka spasenju. Ali Biblija pretstavlja samo jedan korak ka spasenju. Kada je čuvar zatvora u Filipima pitao Pavla: „Šta treba da činim da bih se spasao?“, Pavle je odgovorio: „Poveruj u Gospoda Isusa, pa ćeš biti spasen“ (Dela 16,30-31).

Vera u Isusa Hrista kao Spasitelja je jedini „korak“ ka spasenju. Biblijska poruka je izobilno jasna. Svi mi smo zgrešili protiv Boga (Rimljanima 3,23). Zbog našeg greha, zaslužujemo da budemo večno odvojeni od Boga (Rimljanima 6,23). Zbog njegove ljubavi prema nama (Jovan 3,16), Bog je uzeo ljudski oblik i umro umesto nas, preuzimajući kaznu koju smo mi zaslužili (Rimljanima 5,8; 2. Korinćanima 5,21). Bog obećava oproštenje greha i večni život na nebu svima koji, po Božijoj blagodati, prime Isusa Hrista kao Spasitelja (Jovan 1,12; 3,16; 5,24; Dela 16,31).

Ovde se, dakle, ne radi o određenim koracima koje treba da načinimo da bi zaslužili spasenje. Da, hrišćani treba da budu kršteni. Da, hrišćani treba javno da ispovedaju Hrista kao Spasitlja. Da hrišćanin treba da se okrene od greha. Da, hrišćani treba da posvete svoje živote za poslušnost Bogu. Međutim, ovo nisu koraci ka spasenju. Ovo je rezultat spasenja. Zbog našeg greha, mi ne možemo ni na koji način da zaslužimo spasenje. Možemo da sledimo 1000 koraka, no to neće biti dovoljno. Zato je Isus morao da umre umesto nas. Mi smo apsolutno nesposobni da platimo cenu našeg greha pred Bogom ili da se očistimo od greha. Samo Bog može da ispuni naše spasenje, i On je to i uradio. Sam Bog je „prošao kroz korake”, i samim tim ponudio spasenje svima koji ga prihvate.

Ne radi se o određenim koracima koje moramo načiniti da bi dobili spasenje i oproštenje grehova. Radi se o primanju Hrista kao Spasitelja i priznavanju da je on uradio sve za nas. Bog traži od nas samo jedan korak—da primimo Isusa Hrista kao Spaitelja i u potpunosti se pouzdamo jedino u njega za spasenje. To je ono što razlikuje hrišćansku veru od svake druge religije, od kojih svaka ima listu koraka koje pojedinac mora da sledi da bi se se spasio. Hrišćanska vera prepoznaje da je Bog već dovršio korake i jednostavno nas zove da ga primimo u veri.

Da li si poverovao u Isusa Hrista zbog onog što si ovde pročitao? Ako jesi, molim te klikni na “Poverovao sam u Isusa Hrista danas” ikonu dole.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koji su koraci ka spasenju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries