settings icon
share icon
Питање

Који су кораци ка спасењу?

srpski
Одговор


Многи људи траже „кораке ка спасењу.“ Људима се свиђа идеја упутства са инструкцијама како да у пет корака, ако их следимо, добијемо спасење. Један пример за ово је ислам и његових Пет стубова. Према исламу, ако се човек држи Пет Стубова, спасење му је загарантовано. Због тога што је сама идеја процеса корак по корак примамљива, многи хришћани чине ту грешку представљајући спасење као резултат процеса корак по корак. Римокатолици имају седам сакрамената. Друге хришћанске деноминације додају крштење, јавно исповедање, окретање од греха, говорење у језицима, итд., као кораке ка спасењу. Али Библија претставља само један корак ка спасењу. Када је чувар затвора у Филипима питао Павла: „Шта треба да чиним да бих се спасао?“, Павле је одговорио: „Поверуј у Господа Исуса, па ћеш бити спасен“ (Дела 16,30-31).

Вера у Исуса Христа као Спаситеља је једини „корак“ ка спасењу. Библијска порука је изобилно јасна. Сви ми смо згрешили против Бога (Римљанима 3,23). Због нашег греха, заслужујемо да будемо вечно одвојени од Бога (Римљанима 6,23). Због његове љубави према нама (Јован 3,16), Бог је узео људски облик и умро уместо нас, преузимајући казну коју смо ми заслужили (Римљанима 5,8; 2. Коринћанима 5,21). Бог обећава опроштење греха и вечни живот на небу свима који, по Божијој благодати, приме Исуса Христа као Спаситеља (Јован 1,12; 3,16; 5,24; Дела 16,31).

Овде се, дакле, не ради о одређеним корацима које треба да начинимо да би заслужили спасење. Да, хришћани треба да буду крштени. Да, хришћани треба јавно да исповедају Христа као Спаситља. Да хришћанин треба да се окрене од греха. Да, хришћани треба да посвете своје животе за послушност Богу. Међутим, ово нису кораци ка спасењу. Ово је резултат спасења. Због нашег греха, ми не можемо ни на који начин да заслужимо спасење. Можемо да следимо 1000 корака, но то неће бити довољно. Зато је Исус морао да умре уместо нас. Ми смо апсолутно неспособни да платимо цену нашег греха пред Богом или да се очистимо од греха. Само Бог може да испуни наше спасење, и Он је то и урадио. Сам Бог је „прошао кроз кораке”, и самим тим понудио спасење свима који га прихвате.

Не ради се о одређеним корацима које морамо начинити да би добили спасење и опроштење грехова. Ради се о примању Христа као Спаситеља и признавању да је он урадио све за нас. Бог тражи од нас само један корак—да примимо Исуса Христа као Спаитеља и у потпуности се поуздамо једино у њега за спасење. То је оно што разликује хришћанску веру од сваке друге религије, од којих свака има листу корака које појединац мора да следи да би се се спасио. Хришћанска вера препознаје да је Бог већ довршио кораке и једноставно нас зове да га примимо у вери.

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.Врати се на Српску страну

Који су кораци ка спасењу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries