settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kontemplativna molitva?

српски

Odgovor


Važno je najpre definisati “kontemplativnu molitvu”. Ona nije samo duboko razmišljanje tokom molitve. Biblija nas upućuje da se molimo umom (1. Korinćanima 14:15), po čemu vidimo da kontemplacija jeste deo molitve. Međutim, molitva umom nije isto što i kontemplativna molitva. Ona je postala popularna pojavom pokreta za izdizanje crkve, koji neguje ideje i praksu koji nisu biblijski. U tu praksu spada i kontemplativna molitva.

Kontemplativna molitva koja je poznata i kao molitva centriranja je meditativna tehnika u kojoj se molilac usredsređuje na reč koju stalno ponavlja do kraja vežbe. Iako se kontemplativna molitva razlikuje kod raznih grupa koje je praktikuju, postoje i sličnosti. U takvoj molitvi izabire se sveta reč kao simbol nečijeg pristanka na Božiju prisutnost i njegovo delovanje. Molilac udobno sedi i zatvorenih očiju kratko izgovara svetu reč u sebi. Kada kontemplativni molilac postane svestan svojih misli, on se blago vraća svetoj reči.

Možda ovo zvuči kao bezazlena molitvena vežba, ali ona nema nikakvu potporu u Svetom pismu. Štaviše, sasvim je suprotna molitvi kako je definiše Biblija. “Ne brinite se ni za što, nego u svemu molitvom i moljenjem sa zahvaljivanjem neka se vaše molbe Bogu očituju.” (Filipljanima 4:6). “I u onaj dan nećete me pitati ništa. Zaista, zaista, kažem vam, ako u moje ime zatražite što od Oca, daće vam. Do sada niste ništa tražili u moje ime; tražite i dobićete, da vaša radost bude potpuna" (Jovan 16:23-24). Ovi stihovi, ali i mnogi drugi, jasno pokazuju da je molitva razumljiva komunikacija sa Bogom a ne ezoterična, mistična meditacija.

Namena kontemplativne molitve je da se doživi mističko iskustvo s Bogom. Međutim, misticizam je potpuno subjektivna kategorija koja se ne oslanja na istinu ili činjenicu. Božija reč nam je data da bismo svoju veru i život zasnivali na istini (2. Timoteju 3:16-17). Naše saznanje o Bogu zasnovano je na činjenici; verovanje znanju koje je proisteklo iz eksperimenta pre nego Bibliji udaljava nas od biblijskog standarda.

Kontemplativna molitva nije ništa drugačija od meditativnih vežbi koje se praktikuju u istočnjačkim religijama i nju ejdžu. Većina onih koji prihvataju ovakvu molitvu otvoreni su i za duhovnost iz svih religija, promovišući ideju da se spasenje nalazi na mnogim putevima, iako je Isus Hristos rekao da spasenje dolazi samo kroz njega (Jovan 14:6). Kontemplativna molitva kakva se praktikuje u savremenom molitvenom pokretu ne podudara se sa biblijskim hrišćanstvom i definitivno je treba izbegavati.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je kontemplativna molitva?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries