settings icon
share icon
Питање

Шта је контемплативна молитва?

srpski
Одговор


Важно је најпре дефинисати “контемплативну молитву”. Она није само дубоко размишљање током молитве. Библија нас упућује да се молимо умом (1. Коринћанима 14:15), по чему видимо да контемплација јесте део молитве. Међутим, молитва умом није исто што и контемплативна молитва. Она је постала популарна појавом покрета за издизање цркве, који негује идеје и праксу који нису библијски. У ту праксу спада и контемплативна молитва.

Контемплативна молитва која је позната и као молитва центрирања је медитативна техника у којој се молилац усредсређује на реч коју стално понавља до краја вежбе. Иако се контемплативна молитва разликује код разних група које је практикују, постоје и сличности. У таквој молитви изабире се света реч као симбол нечијег пристанка на Божију присутност и његово деловање. Молилац удобно седи и затворених очију кратко изговара свету реч у себи. Када контемплативни молилац постане свестан својих мисли, он се благо враћа светој речи.

Можда ово звучи као безазлена молитвена вежба, али она нема никакву потпору у Светом писму. Штавише, сасвим је супротна молитви како је дефинише Библија. “Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем нека се ваше молбе Богу очитују.” (Филипљанима 4:6). “И у онај дан нећете ме питати ништа. Заиста, заиста, кажем вам, ако у моје име затражите што од Оца, даће вам. До сада нисте ништа тражили у моје име; тражите и добићете, да ваша радост буде потпуна" (Јован 16:23-24). Ови стихови, али и многи други, јасно показују да је молитва разумљива комуникација са Богом а не езотерична, мистична медитација.

Намена контемплативне молитве је да се доживи мистичко искуство с Богом. Међутим, мистицизам је потпуно субјективна категорија која се не ослања на истину или чињеницу. Божија реч нам је дата да бисмо своју веру и живот заснивали на истини (2. Тимотеју 3:16-17). Наше сазнање о Богу засновано је на чињеници; веровање знању које је проистекло из експеримента пре него Библији удаљава нас од библијског стандарда.

Контемплативна молитва није ништа другачија од медитативних вежби које се практикују у источњачким религијама и њу ејџу. Већина оних који прихватају овакву молитву отворени су и за духовност из свих религија, промовишући идеју да се спасење налази на многим путевима, иако је Исус Христос рекао да спасење долази само кроз њега (Јован 14:6). Контемплативна молитва каква се практикује у савременом молитвеном покрету не подудара се са библијским хришћанством и дефинитивно је треба избегавати.Врати се на Српску страну

Шта је контемплативна молитва?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries