Шта је контемплативна молитва?


srpski
Питање: Шта је контемплативна молитва?

Одговор:
Важно је најпре дефинисати “контемплативну молитву”. Она није само дубоко размишљање током молитве. Библија нас упућује да се молимо умом (1. Коринћанима 14:15), по чему видимо да контемплација јесте део молитве. Међутим, молитва умом није исто што и контемплативна молитва. Она је постала популарна појавом покрета за издизање цркве, који негује идеје и праксу који нису библијски. У ту праксу спада и контемплативна молитва.

Контемплативна молитва која је позната и као молитва центрирања је медитативна техника у којој се молилац усредсређује на реч коју стално понавља до краја вежбе. Иако се контемплативна молитва разликује код разних група које је практикују, постоје и сличности. У таквој молитви изабире се света реч као симбол нечијег пристанка на Божију присутност и његово деловање. Молилац удобно седи и затворених очију кратко изговара свету реч у себи. Када контемплативни молилац постане свестан својих мисли, он се благо враћа светој речи.

Можда ово звучи као безазлена молитвена вежба, али она нема никакву потпору у Светом писму. Штавише, сасвим је супротна молитви како је дефинише Библија. “Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем нека се ваше молбе Богу очитују.” (Филипљанима 4:6). “И у онај дан нећете ме питати ништа. Заиста, заиста, кажем вам, ако у моје име затражите што од Оца, даће вам. До сада нисте ништа тражили у моје име; тражите и добићете, да ваша радост буде потпуна" (Јован 16:23-24). Ови стихови, али и многи други, јасно показују да је молитва разумљива комуникација са Богом а не езотерична, мистична медитација.

Намена контемплативне молитве је да се доживи мистичко искуство с Богом. Међутим, мистицизам је потпуно субјективна категорија која се не ослања на истину или чињеницу. Божија реч нам је дата да бисмо своју веру и живот заснивали на истини (2. Тимотеју 3:16-17). Наше сазнање о Богу засновано је на чињеници; веровање знању које је проистекло из експеримента пре него Библији удаљава нас од библијског стандарда.

Контемплативна молитва није ништа другачија од медитативних вежби које се практикују у источњачким религијама и њу ејџу. Већина оних који прихватају овакву молитву отворени су и за духовност из свих религија, промовишући идеју да се спасење налази на многим путевима, иако је Исус Христос рекао да спасење долази само кроз њега (Јован 14:6). Контемплативна молитва каква се практикује у савременом молитвеном покрету не подудара се са библијским хришћанством и дефинитивно је треба избегавати.


Врати се на Српску страну
Шта је контемплативна молитва?