settings icon
share icon
Pitanje

Šta je konfučijanizam?

српски

Odgovor


Konfučijanizam, religija optimističnog humanizma, ima ogroman uticaj u životu, društvenoj strukturi i političkoj filozofiji Kine. Religiju je osnovao jedan čovek, poznat kao Konfučije, rođen 500 godina pre Hrista. Konfučijanizam se, prvenstveno, bavi moralnim ponašanjem i etičkim životom i često spada u kategoriju etičkog sistema, a ne religije. Konfučijanizam naglašava ono što je zemaljsko, a ne ono što je nebesko. Doktrine konfučijanizma se zasnivaju na:

1. Obožavanju predaka – strahopoštovanje mrtvih predaka za čije se duhove veruje da kontrolišu sudbine potomaka

2. Porodično poštovanje – odanost i poslušnost mlađih članova porodice prema starijim članovima porodice

Glavni principi konfučijanizma su:
1. Jen –zlatno pravilo
2. Čun –tai – viteški čovek vrline
3. Čeng – ming – ispravno vršenje uloga u društvu
4. Te- moć vrline
5. Li- idealni standardi ponašanja
6. Ven- miroljubive umetnosti (muzika, poezija itd).

Etički sistem konfučijanizma je za svaku pohvalu, jer vrlina je uvek nešto jako poželjno i kod pojedinca i u društvu. Međutim, etička filozofija za koju se Konfučije zalagao zasnivala se na sopstvenom naporu, ne ostavljajući prostor ili potrebu za Bogom. Konfučije je podučavao da je čovek sposoban da učini ono što je neophodno da poboljša svoj život i kulturu, oslanjajući se na sopstvenu vrlinu da bi to postigao. Međutim, biblijsko hrišćanstvo podučava upravo suprotno. Ne samo da čovek nema tu sposobnost da „pospremi svoj nered", već ne postoji način da udovolji Bogu sopstvenim snagama, niti da dosegne večni život na nebu.

Biblija podučava da je čovek suštinski grešan od rođenja (Jeremija 17:9) i da je nesposoban da čini dobra dela zbog kojih bi ga jedan sveti i savršeno pravedni Bog prihvatio.„ Jer delima zakona niko se neće opravdati pred njim" (Rimljanima 3:20). Jednostavno rečeno, čovek je u očajničkoj potrebi za Spasiteljem da to učini za njega. Bog je obezbedio tog Spasitelja u svom Sinu, Isusu Hristu, koji je umro na krstu da plati kaznu za naše grehe i da nas učini prihvatljivim pred Bogom. On je zamenio svoj savršeni život za naše grešne živote: „Onoga koji nije znao greha Bog je učinio grehom za nas, da mi u njemu postanemo pravednost Božija" (2.Korinćanima 5:21).

Konfučijanizam se, kao i sve lažne religije, oslanja na ljudska dela i sposobnosti. Samo hrišćanstvo priznaje da su „svi zgrešili I tako su lišeni slave Božije" (Rimljanima 3:23), a sledbenici hrišćanstva oslanjaju se samo na Isusa Hrista, čija žrtva na krstu obezbeđuje spasenje svima koji veruju u Njega i veruju, ne u sebe, već samo u Njega.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je konfučijanizam?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries