settings icon
share icon
Питање

Шта је конфучијанизам?

srpski
Одговор


Конфучијанизам, религија оптимистичног хуманизма, има огроман утицај у животу, друштвеној структури и политичкој филозофији Кине. Религију је основао један човек, познат као Конфучије, рођен 500 година пре Христа. Конфучијанизам се, првенствено, бави моралним понашањем и етичким животом и често спада у категорију етичког система, а не религије. Конфучијанизам наглашава оно што је земаљско, а не оно што је небеско. Доктрине конфучијанизма се заснивају на:

1. Обожавању предака – страхопоштовање мртвих предака за чије се духове верује да контролишу судбине потомака

2. Породично поштовање – оданост и послушност млађих чланова породице према старијим члановима породице

Главни принципи конфучијанизма су:
1. Јен –златно правило
2. Чун –таи – витешки човек врлине
3. Ченг – минг – исправно вршење улога у друштву
4. Те- моћ врлине
5. Ли- идеални стандарди понашања
6. Вен- мирољубиве уметности (музика, поезија итд).

Етички систем конфучијанизма је за сваку похвалу, јер врлина је увек нешто јако пожељно и код појединца и у друштву. Међутим, етичка филозофија за коју се Конфучије залагао заснивала се на сопственом напору, не остављајући простор или потребу за Богом. Конфучије је подучавао да је човек способан да учини оно што је неопходно да побољша свој живот и културу, ослањајући се на сопствену врлину да би то постигао. Међутим, библијско хришћанство подучава управо супротно. Не само да човек нема ту способност да „поспреми свој неред", већ не постоји начин да удовољи Богу сопственим снагама, нити да досегне вечни живот на небу.

Библија подучава да је човек суштински грешан од рођења (Јеремија 17:9) и да је неспособан да чини добра дела због којих би га један свети и савршено праведни Бог прихватио.„ Јер делима закона нико се неће оправдати пред њим" (Римљанима 3:20). Једноставно речено, човек је у очајничкој потреби за Спаситељем да то учини за њега. Бог је обезбедио тог Спаситеља у свом Сину, Исусу Христу, који је умро на крсту да плати казну за наше грехе и да нас учини прихватљивим пред Богом. Он је заменио свој савршени живот за наше грешне животе: „Онога који није знао греха Бог је учинио грехом за нас, да ми у њему постанемо праведност Божија" (2.Коринћанима 5:21).

Конфучијанизам се, као и све лажне религије, ослања на људска дела и способности. Само хришћанство признаје да су „сви згрешили И тако су лишени славе Божије" (Римљанима 3:23), а следбеници хришћанства ослањају се само на Исуса Христа, чија жртва на крсту обезбеђује спасење свима који верују у Њега и верују, не у себе, већ само у Њега.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је конфучијанизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries