settings icon
share icon
Pitanje

Koje godine je Isus Hristos rođen?

српски

Odgovor


Biblija ne daje tačan dan ili čak tačnu godinu u kojoj je Isus rođen u Vitlejemu. Ali, detaljno ispitivanje hronoloških istorijskih detalja sužava mogućnosti na jedan razuman vremenski okvir.

Biblijski detalji Isusovog rođenja nalaze se u evanđeljima. Matej 2:1 kaže da je Isus rođen tokom vladavine kralja Iroda. Pošto je Irod umro 4. godine pre nove ere, imamo parametar na osnovu koga možemo da računamo. Dalje, pošto su Josif i Marija pobegli iz Vitlejema sa Isusom, Irod je naredio da se, u okolini, pobiju svi dečaci ispod 2 godine starosti i mlađi. To ukazuje da je Isus mogao da ima oko 2 godine pre Irodove smrti. Ovo uspostavlja datum Njegovog rođenja između 6. i 4. godine nove ere.

Luka 2:1-2 „U ono vreme pak iziđe zapovest od cara Avgusta da se popiše sav svet. Ovo je bio prvi popis kada je Kvirinije upravljao Sirijom″. Znamo da je Avgust vladao od 27. pre Hrista do 14. godine nove ere.

Kvirnije je vladao Sirijom tokom tog istog perioda, sa zapisima o popisu koji je uključio Judeju približno 6. godine pre Hrista. Neki naučnici raspravljaju o tome da li je to isti popis koji Luka pominje, ali izgleda da je u pitanju isti događaj. Na osnovu ovih istorijskih detalja, najverovatnije vreme Isusovog rođenja u Vitlejemu je između 6. I 5. godine nove ere.

Luka spominje još jedan detalj u vezi sa vremenom; „A On, Isus, imao je oko trideset godina kada je počeo″ (Luka 3:23). Isus je počeo svoju službu tokom vremena Jovana Krstitelja i njegove službe u pustinji, a Jovanova služba počela je „u petnaestoj godini vlade cara Tiverija, kada je Pontije Pilat upravljao Judejom, i Irod četverovlasnik Galilejom, a njegov brat Filip kao četverovlasnik nad Iturejom i Trahonitidom, pa Lisanija kao četverovlasnik nad Avilinom, kada su Ana i Kajafa bili prvosveštenici" (Luka 3:1-2).

Jedini vremenski period koji se uklapa u sve ove činjenice je 27-29. godina nove ere. Ako je Isus „imao oko trideset godina" do 27. godine nove ere, rođenje između 6. i 4. godine bi se uklopilo u hronologiju. Još preciznije, Isus je mogao imati oko 32 godine kada je počeo svoju službu (i dalje „oko trideset godina").

A šta je sa danom Hristovog rođenja? Tradicija 25. decembra razvila se mnogo posle novozavetnog perioda. To je dan, za koji su se hrišćani složili da slave Isusovo rođenje, ali tačan dan Njegovog rođenja nije poznat.

Ono što jeste poznato je da biblijski i istorijski detalji ukazuju na približnu godinu rođenja. Marija je rodila Isusa u Vitlejemu judeskom, približno između 6. i 5. godine pre nove ere. Njegovo rođenje je, zauvek, promenilo istoriju, kao i živote ljudi po celom svetu kojima se ne zna broj.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje godine je Isus Hristos rođen?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries