settings icon
share icon
Питање

Које године је Исус Христос рођен?

srpski
Одговор


Библија не даје тачан дан или чак тачну годину у којој је Исус рођен у Витлејему. Али, детаљно испитивање хронолошких историјских детаља сужава могућности на један разуман временски оквир.

Библијски детаљи Исусовог рођења налазе се у еванђељима. Матеј 2:1 каже да је Исус рођен током владавине краља Ирода. Пошто је Ирод умро 4. године пре нове ере, имамо параметар на основу кога можемо да рачунамо. Даље, пошто су Јосиф и Марија побегли из Витлејема са Исусом, Ирод је наредио да се, у околини, побију сви дечаци испод 2 године старости и млађи. То указује да је Исус могао да има око 2 године пре Иродове смрти. Ово успоставља датум Његовог рођења између 6. и 4. године нове ере.

Лука 2:1-2 „У оно време пак изиђе заповест од цара Августа да се попише сав свет. Ово је био први попис када је Квириније управљао Сиријом″. Знамо да је Август владао од 27. пре Христа до 14. године нове ере.

Квирније је владао Сиријом током тог истог периода, са записима о попису који је укључио Јудеју приближно 6. године пре Христа. Неки научници расправљају о томе да ли је то исти попис који Лука помиње, али изгледа да је у питању исти догађај. На основу ових историјских детаља, највероватније време Исусовог рођења у Витлејему је између 6. И 5. године нове ере.

Лука спомиње још један детаљ у вези са временом; „А Он, Исус, имао је око тридесет година када је почео″ (Лука 3:23). Исус је почео своју службу током времена Јована Крститеља и његове службе у пустињи, а Јованова служба почела је „у петнаестој години владе цара Тиверија, када је Понтије Пилат управљао Јудејом, и Ирод четверовласник Галилејом, а његов брат Филип као четверовласник над Итурејом и Трахонитидом, па Лисанија као четверовласник над Авилином, када су Ана и Кајафа били првосвештеници" (Лука 3:1-2).

Једини временски период који се уклапа у све ове чињенице је 27-29. година нове ере. Ако је Исус „имао око тридесет година" до 27. године нове ере, рођење између 6. и 4. године би се уклопило у хронологију. Још прецизније, Исус је могао имати око 32 године када је почео своју службу (и даље „око тридесет година").

А шта је са даном Христовог рођења? Традиција 25. децембра развила се много после новозаветног периода. То је дан, за који су се хришћани сложили да славе Исусово рођење, али тачан дан Његовог рођења није познат.

Оно што јесте познато је да библијски и историјски детаљи указују на приближну годину рођења. Марија је родила Исуса у Витлејему јудеском, приближно између 6. и 5. године пре нове ере. Његово рођење је, заувек, променило историју, као и животе људи по целом свету којима се не зна број.

EnglishВрати се на Српску страну

Које године је Исус Христос рођен?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries