settings icon
share icon
Pitanje

Koje godine je Isus umro?

српски

Odgovor


Isusova smrt i Njegovo kasnije vaskrsenje su najbitnij događaji od stvaranja sveta. Upravo kroz Hristovu smrt Bog je, one koji su nekada bili „otuđeni″ od Njega zbog greha „izmirio smrću Njegovog ljudskog tela, da (ih) svete, neporočne i besprekorne postavi preda se"(Kološanima 1:21-22). Kroz Hristovo vaskrsenje Bog nas je milostivo „ponovo rodio za živu nadu″ (1. Petrova 1:3). Kao i sa većinom događaja koje beleži, Biblija ne daje tačan datum Isusove smrti. Ali, možemo da izračunamo sa priličnom tačnošću.

Iako je svetsko računanje vremena istorijski podeljeno između onog pre Hrista i posle Hrista (AD – anno domini „leto Gospodnje"), Isus Hristos je, u stvari, bio rođen između 6. i 4. godine pre Hrista. Do ovog datuma dolazimo na osnovu smrti Iroda Velikog, koji je bio namesnik Judeje od 47. godine pre Hrista do svoje smrti 4. godine pre Hrista. Posle „Irodove smrti", Josifu i Mariji bilo je rečeno da se sa bebom Isusom vrate iz Egipta u Izrael (Matej 2:19).

Postoje brojni faktori koj nam ukazuju na godinu Isusove smrti. Znamo da je Jovan Krstitelj počeo svoju službu 26. godine posle Hrista, na osnovu istorijske zabeleške u Luki 3:1. Isus je, verovatno, počeo svoju službu malo posle Jovanove. Isus je bio u javnoj službi, približno, naredne tri i po godine. Stoga, kraj Njegove službe je bio oko 29-30. godine nove ere.

Zna se da je Pontije Pilat vladao Judejom od 26-36. godine nove ere. Raspeće se desilo tokom Pashe (Marko 14:12) i ta činjenica, pored astronomskih podataka (jevrejski kalendar je bio lunarni), svodi ovu tematiku na dva datuma — 7. april 30. godine ili 3. april 33. godine nove ere. Postoje naučni argumenti koji podržavaju oba ova datuma; kasniji datum (33. godine nove ere) bi podrazumevao da je Isus imao dužu službu I da ju je kasnije započeo. Raniji datum (30. godina nove ere) izgleda da je više u skladu sa našim zaključkom o početku Isusove službe iz Luke 3:1.

Mnogo toga se desilo na svetskoj pozornici od Hristovog vremena, ali ništa nije zamračilo veličinu i značenje onog što se desilo 30. godine nove ere- smrt i vaskrsenje Spasitelja sveta.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje godine je Isus umro?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries