settings icon
share icon
Питање

Које године је Исус умро?

srpski
Одговор


Исусова смрт и Његово касније васкрсење су најбитниј догађаји од стварања света. Управо кроз Христову смрт Бог је, оне који су некада били „отуђени″ од Њега због греха „измирио смрћу Његовог људског тела, да (их) свете, непорочне и беспрекорне постави преда се"(Колошанима 1:21-22). Кроз Христово васкрсење Бог нас је милостиво „поново родио за живу наду″ (1. Петрова 1:3). Као и са већином догађаја које бележи, Библија не даје тачан датум Исусове смрти. Али, можемо да израчунамо са приличном тачношћу.

Иако је светско рачунање времена историјски подељено између оног пре Христа и после Христа (АД – анно домини „лето Господње"), Исус Христос је, у ствари, био рођен између 6. и 4. године пре Христа. До овог датума долазимо на основу смрти Ирода Великог, који је био намесник Јудеје од 47. године пре Христа до своје смрти 4. године пре Христа. После „Иродове смрти", Јосифу и Марији било је речено да се са бебом Исусом врате из Египта у Израел (Матеј 2:19).

Постоје бројни фактори кој нам указују на годину Исусове смрти. Знамо да је Јован Крститељ почео своју службу 26. године после Христа, на основу историјске забелешке у Луки 3:1. Исус је, вероватно, почео своју службу мало после Јованове. Исус је био у јавној служби, приближно, наредне три и по године. Стога, крај Његове службе је био око 29-30. године нове ере.

Зна се да је Понтије Пилат владао Јудејом од 26-36. године нове ере. Распеће се десило током Паше (Марко 14:12) и та чињеница, поред астрономских података (јеврејски календар је био лунарни), своди ову тематику на два датума — 7. април 30. године или 3. април 33. године нове ере. Постоје научни аргументи који подржавају оба ова датума; каснији датум (33. године нове ере) би подразумевао да је Исус имао дужу службу И да ју је касније започео. Ранији датум (30. година нове ере) изгледа да је више у складу са нашим закључком о почетку Исусове службе из Луке 3:1.

Много тога се десило на светској позорници од Христовог времена, али ништа није замрачило величину и значење оног што се десило 30. године нове ере- смрт и васкрсење Спаситеља света.

EnglishВрати се на Српску страну

Које године је Исус умро?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries