settings icon
share icon

Psalmi

српски
Autor: U kratkim opisima koji predstavljaju Psalme, David je naveden kao autor u 73 slučaja. Njegova ličnost i identitet su jasno utisnuti u mnoge od tih Psalama. Iako je jasno da je David napisao veliki deo Psalama, on svakako nije autor cele zbirke. Dva Psalma (72) i (127) se pripisuju Solomonu, Davidovom sinu i nasledniku. Psalam 90 je molitva pripisana Mojsiju. Grupa od 12 Psalama (50) i (73—83) je pripisana Asafovoj porodici. Korejovi sinovi su napisali 11 Psalama (42, 44-49, 84-85,87-88). Psalam 88 je pripisan Emanu, dok je (89) Etanu. Svi autori, osim Solomona i Mojsija su bili sveštenici ili Leviti, koji su bili odgovorni za obezbeđivanje muzike (pesama) za potrebe bogosluženja u hramu u u toku Davidove vladavine. Autor nije poznat za pedeset Psalama.

Datum pisanja: Pažljivo istraživanje pitanja autorstva, kao i sadržine samih Psalama, otkriva da se pisanje proteže na period od mnogo vekova. Mojsijeva molitva (90) je verovatno najstariji Psalam, u kome se ogleda slabost čoveka u odnosu na Božiju večnost. Poslednji Psalam je verovatno Psalam 137, pesma plača, nesumnjivo napisan tokom jevrejskog zatočeništva u Vavilonu, otprilike od 586. do 538. godine pre Hrista.

Jasno je da je veliki broj različitih ljudi napisao 150 pojedinačnih Psalama tokom hiljadugodišnjeg perioda izraelske istorije. Nepoznat urednik ih je sabrao i sklopio u njihov današnji oblik ubrzo nakon završetka zarobljeništva, oko 537. godine pre Hrista.

Svrha pisanja: Knjiga Psalma je najduža knjiga u Bibliji, sa 150 pojedinačnih Psalama. Takođe, to je jedna od najraznovrsnijih knjiga, jer Psalmi obuhvataju teme kao što su Bog i Njegovo stvaranje, rat, bogosluženja, mudrost, greh i zlo, presuda, pravda i dolazak Spasitelja.

Ključni stihovi: Psalam 19:1: “Nebesa kazuju slavu Božju, i dela ruku Njegovih glasi svod nebeski.”

Psalam 22:16-19: "Opkoliše me psi mnogi; četa zlikovaca ide oko mene, probodoše ruke moje i noge moje. Mogao bih izbrojati sve kosti svoje. Oni gledaju, i od mene načiniše stvar za gledanje. Dele haljine moje među sobom, i za dolamu moju bacaju žreb."

Psalam 23:1: "Gospod je pastir moj, ništa mi neće nedostajati."

Psalam 29:1-2: "Dajte Gospodu, sinovi Božji, dajte Gospodu slavu i čast. Dajte Gospodu slavu imena Njegovog. Poklonite se Gospodu u svetoj krasoti."

Psalam 51:10: "Učini mi, Bože, čisto srce, i duh prav ponovi u meni."

Psalam 119:1-2: "Blago onima kojima je put čist, koji hode u zakonu Gospodnjem. Blago onima koji čuvaju otkrivenja Njegova, svim srcem traže Ga".

Kratak sažetak: Knjiga Psalama je zbika molitvi, pesama i himni koje misli bogoslužitelja usmeravaju na Božiju slavu i bezgraničnu ljubav. Delovi ove knjige su korišćeni kao himnen u bogosluženju u drevnom Izraelu. Sam naziv “Psalmi” upućuje na muzičku tradiciju. Naziv potiče od Grčke reči koja znači "pesma otpevana uz pratnju muzičkog instrumenta."

Predskazanje: Božija priprema Spasitelja za svoj narod je stalna tema u knjizi Psalma. U brojnim Psalmima se vidi proricanje Spasitelja. Psalam 2:1-12 opisuje Mesijinu pobedu i carstvo. Psalam 16:8-11 nagoveštava Njegovu smrt i uskrsnuće. Psalam 22 nam prikazuje Spasiteljevu patnju na krstu i proročanstva raspeća do detalja, koja su bila u potpunosti ispunjena. Slava Spasitelja i Njegove Neveste je prikazana u Psalmu 45:6-7, dok Psalmi 72:6-17, 89:3-37, 110:1-7 i 132:12-18 predstavljaju slavu i sveobuhvatnost Njegove vladavine.

Praktična primena: Jedna od posledica ispunjenosti Duhom il Hristovom Rečju je pevanje. Psalmi su “pesmarica” rane crkve koja odražava novu istinu u Hristu.

Bog je isti u svim Psalmima. Ali Mu mi odgovaramo na različite načine, u skladu sa specifičnim okolnostima u kojima se nalazimo. Pisac Psalma izjavljuje da je čudesni Bog koga obožavamo onaj koji je visok i izdignut iznad naših ljudskih iskustava, ali takodje i onaj koji je dovoljno blizu da nas dotakne i hoda uz nas celog života.

Bogu možemo pružiti sva naša osećanja —bez obzira na to koliko su loša ili žalosna— i možemo biti sigurno da će ih On čuti i razumeti. Pisac Psalma nas uči da je najiskrenija molitva zapravo vapaj za pomoć kada se nalazimo preplavljeni životnim problemima.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Psalmi
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries