settings icon
share icon

Псалми

srpski
Одговор


Аутор: У кратким описима који представљају Псалме, Давид је наведен као аутор у 73 случаја. Његова личност и идентитет су јасно утиснути у многе од тих Псалама. Иако је јасно да је Давид написао велики део Псалама, он свакако није аутор целе збирке. Два Псалма (72) и (127) се приписују Соломону, Давидовом сину и наследнику. Псалам 90 је молитва приписана Мојсију. Група од 12 Псалама (50) и (73—83) је приписана Асафовој породици. Корејови синови су написали 11 Псалама (42, 44-49, 84-85,87-88). Псалам 88 је приписан Еману, док је (89) Етану. Сви аутори, осим Соломона и Мојсија су били свештеници или Левити, који су били одговорни за обезбеђивање музике (песама) за потребе богослужења у храму у у току Давидове владавине. Аутор није познат за педесет Псалама.

Датум писања: Пажљиво истраживање питања ауторства, као и садржине самих Псалама, открива да се писање протеже на период од много векова. Мојсијева молитва (90) је вероватно најстарији Псалам, у коме се огледа слабост човека у односу на Божију вечност. Последњи Псалам је вероватно Псалам 137, песма плача, несумњиво написан током јеврејског заточеништва у Вавилону, отприлике од 586. до 538. године пре Христа.

Јасно је да је велики број различитих људи написао 150 појединачних Псалама током хиљадугодишњег периода израелске историје. Непознат уредник их је сабрао и склопио у њихов данашњи облик убрзо након завршетка заробљеништва, око 537. године пре Христа.

Сврха писања: Књига Псалма је најдужа књига у Библији, са 150 појединачних Псалама. Такође, то је једна од најразноврснијих књига, јер Псалми обухватају теме као што су Бог и Његово стварање, рат, богослужења, мудрост, грех и зло, пресуда, правда и долазак Спаситеља.

Кључни стихови: Псалам 19:1: “Небеса казују славу Божју, и дела руку Његових гласи свод небески.”

Псалам 22:16-19: "Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје. Могао бих избројати све кости своје. Они гледају, и од мене начинише ствар за гледање. Деле хаљине моје међу собом, и за доламу моју бацају жреб."

Псалам 23:1: "Господ је пастир мој, ништа ми неће недостајати."

Псалам 29:1-2: "Дајте Господу, синови Божји, дајте Господу славу и част. Дајте Господу славу имена Његовог. Поклоните се Господу у светој красоти."

Псалам 51:10: "Учини ми, Боже, чисто срце, и дух прав понови у мени."

Псалам 119:1-2: "Благо онима којима је пут чист, који ходе у закону Господњем. Благо онима који чувају откривења Његова, свим срцем траже Га".

Кратак сажетак: Књига Псалама је збика молитви, песама и химни које мисли богослужитеља усмеравају на Божију славу и безграничну љубав. Делови ове књиге су коришћени као химнен у богослужењу у древном Израелу. Сам назив “Псалми” упућује на музичку традицију. Назив потиче од Грчке речи која значи "песма отпевана уз пратњу музичког инструмента."

Предсказање: Божија припрема Спаситеља за свој народ је стална тема у књизи Псалма. У бројним Псалмима се види прорицање Спаситеља. Псалам 2:1-12 описује Месијину победу и царство. Псалам 16:8-11 наговештава Његову смрт и ускрснуће. Псалам 22 нам приказује Спаситељеву патњу на крсту и пророчанства распећа до детаља, која су била у потпуности испуњена. Слава Спаситеља и Његове Невесте је приказана у Псалму 45:6-7, док Псалми 72:6-17, 89:3-37, 110:1-7 и 132:12-18 представљају славу и свеобухватност Његове владавине.

Практична примена: Једна од последица испуњености Духом ил Христовом Речју је певање. Псалми су “песмарица” ране цркве која одражава нову истину у Христу.

Бог је исти у свим Псалмима. Али Му ми одговарамо на различите начине, у складу са специфичним околностима у којима се налазимо. Писац Псалма изјављује да је чудесни Бог кога обожавамо онај који је висок и издигнут изнад наших људских искустава, али такође и онај који је довољно близу да нас дотакне и хода уз нас целог живота.

Богу можемо пружити сва наша осећања —без обзира на то колико су лоша или жалосна— и можемо бити сигурно да ће их Он чути и разумети. Писац Псалма нас учи да је најискренија молитва заправо вапај за помоћ када се налазимо преплављени животним проблемима.Врати се на Српску страну

Псалми
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries