settings icon
share icon

Knjiga proroka Sofonije

српски
Autor: Prvi stih prvog poglavlja identifikuje Proroka Sofonija kao pisca ove knjige. Ime Sofonija znači "Božiji štićenik".

Datum pisanja: Knjiga proroka Sofonije je napisana najverovatnije između 735. i 725. godine pre Hrista.

Svrha pisanja: Poruka proroka Sofonije o sudu i ohrabrenju sadrži tri glavne doktrine: 1) Bog je suveren nad svim narodima. 2) Na dan suda, zli će biti kažnjeni, a pravedni će biti opravdani. 3) Bog blagosilja one koji se pokaju i poveruju u Njega.

Ključni stihovi: Sofonija 1:18: " Ni srebro njihovo ni zlato njihovo neće ih moći izbaviti u dan gneva Gospodnjeg; i svu će zemlju proždreti oganj revnosti Njegove; jer će brzo učiniti kraj svima stanovnicima zemaljskim."

Sofonija 2:3: " Tražite Gospoda svi koji ste krotki u zemlji, koji činite šta je naredio; tražite pravdu, tražite krotost, eda biste se sakrili na dan gneva Gospodnjeg."

Sofonija 3:17: " Gospod Bog tvoj, koji je usred tebe, silni, spašće te; radovaće ti se veoma, umiriće se u ljubavi svojoj, veseliće se tebe radi pevajući."

Kratak sažetak: Sofonija oglašava Božiju presudu nad celom zemljom, Judejom, nad okolnim nacijama, nad Jerusalimom, i svim ostalim narodima. On je uz presudu najavio i Božiji blagoslov nad svim narodima, a posebno vernima koji su preostali od Njegovog judejskog naroda.

Sofonija je imao hrabrosti da otvoreno priča o tome zbog toga što je znao da oglašava Božiju Reč. Njegova knjiga počinje sa "Reč Gospodnja" a završava se sa "govori Gospod". Znao je da ih neće moći spasiti nijedan od mnogih bogova kojima se narod klanja, niti moćna Asirijska vojska. Bog je milostiv i žalostiv, ali kada se Njegova upozorenja ignorišu mora se očekivati presuda. Božiji dan suda se često pominje u Svetom pismu. Taj dan proroci zovu "Dan Gospodnji". Proroci ga pominju u kontekstu različitih događaja, kao što je pad Jerusalima koji je manifestacija Dana Gospodnjeg, od kojih svaki ukazuje na poslednji Dan Gospodnji.

Predskazanja: Poslednji blagoslov Sionu (stihovi 14-20) u velikoj meri nije ispunjen, što nas dovodi do zaključka da su u pitanju mesijanska proročanstva koja čekaju Drugi Hristov Dolazak, da bi se obistinila. Gospod nas je spasio kazne kroz Hrista koji je došao da umre za grehe Njegovog naroda (Sofonija 3:15; Jovan 3:16). Međutim Izrael još uvek ne prepoznaje svog istinskog Spasitelja. To će se tek desiti (Rimljanima 11:25-27).

Obećanje mira i sigurnosti Izraelu i vreme kada će njihov Car biti među njima će se ispuniti kada se Hrist vrati da presudi svetu i da ih otkupi za sebe. On će se vratiti da uspostavi novi Jerusalim na zemlji isto onako kako se vazneo na nebo nakon vaskrsnuća (Otkrivanje 21). Tada će se ispuniti sva Božija obećanja Izraelu.

Praktična primena: Ovaj prorok iz 7. veka pre Hrista bi danas mogao stajati u našim propovedaonicama i poslati istu poruku o sudu grešnima i o nadi vernima uz nekoliko izmena u imenima i okolnostima. Sofonija nas podseća da je Bog gnevan zbog moralnih i religijskih greha Svog naroda. Ukoliko svesno greši, Božiji narod neće izbeći kaznu. Kazna može biti bolna, ali njena svrha može biti iskupljenje a ne kažnjavanje. Neminovno kažnjavanje grešnosti daje utehu u vremenima kada nam izgleda kao da je zlo neobuzdano i da pobeđuje. Imamo slobodu da biramo da li ćemo slušati Boga ali moramo snositi posledice svog izbora. On neće zaboraviti verne, koliko god da ih je malo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Knjiga proroka Sofonije
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries