settings icon
share icon

Књига пророка Софоније

srpski
Одговор


Аутор: Први стих првог поглавља идентификује Пророка Софонија као писца ове књиге. Име Софонија значи "Божији штићеник".

Датум писања: Књига пророка Софоније је написана највероватније између 735. и 725. године пре Христа.

Сврха писања: Порука пророка Софоније о суду и охрабрењу садржи три главне доктрине: 1) Бог је суверен над свим народима. 2) На дан суда, зли ће бити кажњени, а праведни ће бити оправдани. 3) Бог благосиља оне који се покају и поверују у Њега.

Кључни стихови: Софонија 1:18: " Ни сребро њихово ни злато њихово неће их моћи избавити у дан гнева Господњег; и сву ће земљу прождрети огањ ревности Његове; јер ће брзо учинити крај свима становницима земаљским."

Софонија 2:3: " Тражите Господа сви који сте кротки у земљи, који чините шта је наредио; тражите правду, тражите кротост, еда бисте се сакрили на дан гнева Господњег."

Софонија 3:17: " Господ Бог твој, који је усред тебе, силни, спашће те; радоваће ти се веома, умириће се у љубави својој, веселиће се тебе ради певајући."

Кратак сажетак: Софонија оглашава Божију пресуду над целом земљом, Јудејом, над околним нацијама, над Јерусалимом, и свим осталим народима. Он је уз пресуду најавио и Божији благослов над свим народима, а посебно вернима који су преостали од Његовог јудејског народа.

Софонија је имао храбрости да отворено прича о томе због тога што је знао да оглашава Божију Реч. Његова књига почиње са "Реч Господња" а завршава се са "говори Господ". Знао је да их неће моћи спасити ниједан од многих богова којима се народ клања, нити моћна Асиријска војска. Бог је милостив и жалостив, али када се Његова упозорења игноришу мора се очекивати пресуда. Божији дан суда се често помиње у Светом писму. Тај дан пророци зову "Дан Господњи". Пророци га помињу у контексту различитих догађаја, као што је пад Јерусалима који је манифестација Дана Господњег, од којих сваки указује на последњи Дан Господњи.

Предсказања: Последњи благослов Сиону (стихови 14-20) у великој мери није испуњен, што нас доводи до закључка да су у питању месијанска пророчанства која чекају Други Христов Долазак, да би се обистинила. Господ нас је спасио казне кроз Христа који је дошао да умре за грехе Његовог народа (Софонија 3:15; Јован 3:16). Међутим Израел још увек не препознаје свог истинског Спаситеља. То ће се тек десити (Римљанима 11:25-27).

Обећање мира и сигурности Израелу и време када ће њихов Цар бити међу њима ће се испунити када се Христ врати да пресуди свету и да их откупи за себе. Он ће се вратити да успостави нови Јерусалим на земљи исто онако како се вазнео на небо након васкрснућа (Откривање 21). Тада ће се испунити сва Божија обећања Израелу.

Практична примена: Овај пророк из 7. века пре Христа би данас могао стајати у нашим проповедаоницама и послати исту поруку о суду грешнима и о нади вернима уз неколико измена у именима и околностима. Софонија нас подсећа да је Бог гневан због моралних и религијских греха Свог народа. Уколико свесно греши, Божији народ неће избећи казну. Казна може бити болна, али њена сврха може бити искупљење а не кажњавање. Неминовно кажњавање грешности даје утеху у временима када нам изгледа као да је зло необуздано и да побеђује. Имамо слободу да бирамо да ли ћемо слушати Бога али морамо сносити последице свог избора. Он неће заборавити верне, колико год да их је мало.Врати се на Српску страну

Књига пророка Софоније
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries