settings icon
share icon

Knjiga proroka Miheja

српски
Autor: Prorok Mihej je napisao ovu knjigu (Mihej 1:1).

Datum pisanja: Knjiga je najverovatnije napisana između 735. i 700. godine pre Hrista.

Svrha pisanja: Poruka ove knjige je kompleksna mešavina osude i nade. S jedne strane, proročanstva najavljuju presudu Izraelu za greh društva, razvratne vođe i idolopoklonstvo. Očekivalo se da ova presuda kulminira razaranjem Jerusalima i Sumarije. S druge strane, knjiga najavljuje ne samo obnovu naroda, već i preobražaj i uzdizanje Izraela i Jerusalima. Poruke nade i osude nisu nužno u suprotnosti, jer se obnova i preobražaj odvijaju tek nakon presude.

Ključni stihovi: Mihej 1:2: "Čujte, svi narodi, slušaj, zemljo i šta je na njoj, i Gospod Bog da vam je svedok, Gospod iz svete crkve svoje."

Mihej 5:2: "A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći koji će biti Gospodar u Izrailju, kome su izlasci od početka, od večnih vremena."

Mihej 6:8: "Pokazao ti je, čoveče, šta je dobro; i šta Gospod ište od tebe osim da činiš što je pravo i da ljubiš milost i da hodiš smerno s Bogom svojim?"

Mihej 7:18-19: "Ko je Bog kao Ti? Koji prašta bezakonje i prolazi prestupe ostatku od nasledstva svog, ne drži do veka gnev svoj, jer Mu je mila milost. Opet će se smilovati na nas; pogaziće naša bezakonja; bacićeš u dubine morske sve grehe njihove."

Kratak sažetak: Prorok kori vladare, sveštenike i proroke Izraela koji iskorišćavaju i obmanjuju ljude. To čini zbog njihovih dela zbog kojih će Jerusalim biti uništen. Prorok Mihej najavljuje izbavljenje ljudi koji će otići iz Jerusalima u Vavilon i završava uz opomenu Jerusalima da unište narode koji su se okupili protiv njih. Savršen vladar će doći iz Vitlejema da štiti narod. Mihej najavljuje pobedu Jakovljevom ostatku i predviđa dan kada će Gospod očistiti narod od idlopoklonstva i upotrebe vojne moći. Prorok iznosi slikovit i jasan pregled Božijih zahteva za pravdom i vernošću i nagoveštava osudu za one koji su sledili puteve Amrije i Ahava. Knjiga se završava proročkom službom koja sadrži elemente tužbalice. Izrael ispoveda svoj greh i obezbeđuje izbavljenje kroz snažna Božija dela.

Predskazanja: Mihej 5:2 je spasiteljsko proročanstvo koje su citirali mudraci sa istoka koji su bili u potrazi za carem rođenim u Vitlejemu (Matej 2:6). Budući da su ovi mudraci bili upoznati sa jevrejskim Svetim Pismom znali su da će iz malenog sela Vitlejema izaći Knez Mira, Svetlost sveta. Mihejina poruka o grehu, pokajanju i obnovi svoje krajnje ispunjenje pronalazi u Isusu Hristu koji je žrtva izmirenja za naše grehe (Rimljanima 3:24-25) i jedini put ka Bogu (Jovan 14:6).

Praktična primena: Bog nam daje upzorenja, tako da nećemo morati da trpimo Njegov gnev. Ako ne poslušamo Božija upozorenja i odbacimo Njegovu odredbu za greh u žrtvi Njegovog Sina, presuda je sigurna. Za one koji veruju u Hrista, Bog nas neće kazniti iz mržnje već zato što nas voli. On zna da greh razara, a želi da budemo celoviti. Ta celovitost, koja je obećanje preporoda, očekuje one koji Mu ostanu poslušni.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Knjiga proroka Miheja
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries