settings icon
share icon

Књига пророка Михеја

srpski
Одговор


Аутор: Пророк Михеј је написао ову књигу (Михеј 1:1).

Датум писања: Књига је највероватније написана између 735. и 700. године пре Христа.

Сврха писања: Порука ове књиге је комплексна мешавина осуде и наде. С једне стране, пророчанства најављују пресуду Израелу за грех друштва, развратне вође и идолопоклонство. Очекивало се да ова пресуда кулминира разарањем Јерусалима и Сумарије. С друге стране, књига најављује не само обнову народа, већ и преображај и уздизање Израела и Јерусалима. Поруке наде и осуде нису нужно у супротности, јер се обнова и преображај одвијају тек након пресуде.

Кључни стихови: Михеј 1:2: "Чујте, сви народи, слушај, земљо и шта је на њој, и Господ Бог да вам је сведок, Господ из свете цркве своје."

Михеј 5:2: "А ти, Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изаћи који ће бити Господар у Израиљу, коме су изласци од почетка, од вечних времена."

Михеј 6:8: "Показао ти је, човече, шта је добро; и шта Господ иште од тебе осим да чиниш што је право и да љубиш милост и да ходиш смерно с Богом својим?"

Михеј 7:18-19: "Ко је Бог као Ти? Који прашта безакоње и пролази преступе остатку од наследства свог, не држи до века гнев свој, јер Му је мила милост. Опет ће се смиловати на нас; погазиће наша безакоња; бацићеш у дубине морске све грехе њихове."

Кратак сажетак: Пророк кори владаре, свештенике и пророке Израела који искоришћавају и обмањују људе. То чини због њихових дела због којих ће Јерусалим бити уништен. Пророк Михеј најављује избављење људи који ће отићи из Јерусалима у Вавилон и завршава уз опомену Јерусалима да униште народе који су се окупили против њих. Савршен владар ће доћи из Витлејема да штити народ. Михеј најављује победу Јаковљевом остатку и предвиђа дан када ће Господ очистити народ од идлопоклонства и употребе војне моћи. Пророк износи сликовит и јасан преглед Божијих захтева за правдом и верношћу и наговештава осуду за оне који су следили путеве Амрије и Ахава. Књига се завршава пророчком службом која садржи елементе тужбалице. Израел исповеда свој грех и обезбеђује избављење кроз снажна Божија дела.

Предсказања: Михеј 5:2 је спаситељско пророчанство које су цитирали мудраци са истока који су били у потрази за царем рођеним у Витлејему (Матеј 2:6). Будући да су ови мудраци били упознати са јеврејским Светим Писмом знали су да ће из маленог села Витлејема изаћи Кнез Мира, Светлост света. Михејина порука о греху, покајању и обнови своје крајње испуњење проналази у Исусу Христу који је жртва измирења за наше грехе (Римљанима 3:24-25) и једини пут ка Богу (Јован 14:6).

Практична примена: Бог нам даје упзорења, тако да нећемо морати да трпимо Његов гнев. Ако не послушамо Божија упозорења и одбацимо Његову одредбу за грех у жртви Његовог Сина, пресуда је сигурна. За оне који верују у Христа, Бог нас неће казнити из мржње већ зато што нас воли. Он зна да грех разара, а жели да будемо целовити. Та целовитост, која је обећање препорода, очекује оне који Му остану послушни.Врати се на Српску страну

Књига пророка Михеја
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries