settings icon
share icon

Knjiga proroka Avdija

српски
Autor: Prvi stih prvog poglavlja identifikuje Proroka Avdiju kao pisca ove knjige.

Datum pisanja: Pretpostavlja se da je ova knjiga je napisana između 848. i 840. godine pre Hrista.

Svrha pisanja: Ovo je najkraća knjiga Starog Zaveta, i obuhvata samo 21 stih. Avdija je Božji prorok koji kroz ovu knjigu osuđuje Edom za grehe koje su učinili prema Bogu i Izraelu. Edomci su potomci Isava, a Izraelci njegovog brata blizanca, Jakova. Svađa između braće je preko hiljadu godina uticala na njihove potomke. Ova podela je dovela do toga da Edomci zabrane Izraelcima prelazak preko njihove zemlje tokom izraelskog Izlaska iz Egipta. Edomska gordost sada zahteva strogu Božiju osudu.

Ključni stihovi: Avdija stih 4: "Da podigneš visoko kao orao i među zvezde da metneš gnezdo svoje, odande ću te oboriti, govori Gospod."

Avdija stih 12: "Ali ti ne trebaše gledati dana brata svog, dana, kad se odvođaše u tuđu zemlju, niti se radovati sinovima Judinim u dan kad propadahu, niti razvaljivati usta u dan nevolje njihove."

Avdija stih 15: "Jer je dan Gospodnji blizu svim narodima: kako si činio, tako će ti biti, plata će ti se vratiti na glavu tvoju."

Kratak sažetak: Avdijina poruka je konačna i sigurna: Edomsko carstvo će biti potpuno uništeno. Edomci su bili gordi i sladili su se izraelskim neuspesima. Kada neprijatelji napadnu Izrael a Izraelci zatraže pomoć, Edomci odbijaju i staju na neprijateljsku stranu. Više se ne može prelaziti preko takvog ponašanja. Knjiga se završava obećanjem zadovoljenja i spasenja na Sionskoj gori, u Poslednjim Danima, kada će zemlja biti vraćena Božjem narodu jer on njima vlada.

Predskazanja: 21. stih knjige sadrži predskazanje Hrista i Njegove crkve. “I izbavitelji će izaći na goru Sion da sude gori Isavovoj, i carstvo će biti Gospodnje.” . Ovi “izbavitelji” (koji su u nekim tumačenjima nazvani “oslobodioci”) su Hristovi apostoli, služitelji reči, naročito propovednici evanđelja u kasnijim vremenima. Oni nisu nazvani “izbavitelji” zato što su se izborili za naše spasenje, već zato što propovedaju spasenje kroz Hristovo evanđelje i pokazuju nam put do postizanja spasenja. Oni, kao i Reč koju propovedaju su način da dobra vest o spasenju dođe do svih ljudi. Iako je Hrist jedini Spasitelj koji je došao isključivo da pruži spasenje, i sam je autor tog spasenja, spasitelja i onih koji dostavljaju Evanđelje biće sve više i više kao dokaz da se približava kraj sveta.

Praktična primena: Ukoliko ostanemo verni Bogu, On će rešavati u našu korist. Za razliku od Edoma, moramo biti spremni da kada je potrebno pomognemo drugima. Gordost je greh. Jedino možemo biti ponosni na Isusa Hrista i ono što je On učinio za nas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Knjiga proroka Avdija
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries