settings icon
share icon

Књига пророка Авдија

srpski
Одговор


Аутор: Први стих првог поглавља идентификује Пророка Авдију као писца ове књиге.

Датум писања: Претпоставља се да је ова књига је написана између 848. и 840. године пре Христа.

Сврха писања: Ово је најкраћа књига Старог Завета, и обухвата само 21 стих. Авдија је Божји пророк који кроз ову књигу осуђује Едом за грехе које су учинили према Богу и Израелу. Едомци су потомци Исава, а Израелци његовог брата близанца, Јакова. Свађа између браће је преко хиљаду година утицала на њихове потомке. Ова подела је довела до тога да Едомци забране Израелцима прелазак преко њихове земље током израелског Изласка из Египта. Едомска гордост сада захтева строгу Божију осуду.

Кључни стихови: Авдија стих 4: "Да подигнеш високо као орао и међу звезде да метнеш гнездо своје, оданде ћу те оборити, говори Господ."

Авдија стих 12: "Али ти не требаше гледати дана брата свог, дана, кад се одвођаше у туђу земљу, нити се радовати синовима Јудиним у дан кад пропадаху, нити разваљивати уста у дан невоље њихове."

Авдија стих 15: "Јер је дан Господњи близу свим народима: како си чинио, тако ће ти бити, плата ће ти се вратити на главу твоју."

Кратак сажетак: Авдијина порука је коначна и сигурна: Едомско царство ће бити потпуно уништено. Едомци су били горди и сладили су се израелским неуспесима. Када непријатељи нападну Израел а Израелци затраже помоћ, Едомци одбијају и стају на непријатељску страну. Више се не може прелазити преко таквог понашања. Књига се завршава обећањем задовољења и спасења на Сионској гори, у Последњим Данима, када ће земља бити враћена Божјем народу јер он њима влада.

Предсказања: 21. стих књиге садржи предсказање Христа и Његове цркве. “И избавитељи ће изаћи на гору Сион да суде гори Исавовој, и царство ће бити Господње.” . Ови “избавитељи” (који су у неким тумачењима названи “ослободиоци”) су Христови апостоли, служитељи речи, нарочито проповедници еванђеља у каснијим временима. Они нису названи “избавитељи” зато што су се изборили за наше спасење, већ зато што проповедају спасење кроз Христово еванђеље и показују нам пут до постизања спасења. Они, као и Реч коју проповедају су начин да добра вест о спасењу дође до свих људи. Иако је Христ једини Спаситељ који је дошао искључиво да пружи спасење, и сам је аутор тог спасења, спаситеља и оних који достављају Еванђеље биће све више и више као доказ да се приближава крај света.

Практична примена: Уколико останемо верни Богу, Он ће решавати у нашу корист. За разлику од Едома, морамо бити спремни да када је потребно помогнемо другима. Гордост је грех. Једино можемо бити поносни на Исуса Христа и оно што је Он учинио за нас.Врати се на Српску страну

Књига пророка Авдија
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries