settings icon
share icon

Priče Solomonove

српски
Autor: Car Solomon je glavni pisac Priča Solomonovih. Njegovo ime se pominje u stihovima 1:1, 10:1, i 25:1. Možemo takođe pretpostaviti da je Solomon prikupio i redaktirao sve poslovice koje nisu bile njegove, jer u Knjizi propovednika 12:9 se kaže::“A ne samo mudar beše propovednik, nego još i narod učaše mudrosti, i motreći i istražujući složi mnogo priča” (Knjiga propovednika 12:9). Zaista, Jevrejski naslov Mishle Shelomoh je preveden “Priče Solomonove.”

Datum pisanja: Priče Solomonove su napisane oko 900 godina pre nove ere. Tokom njegove vladavine, Izraelski narod je dostigao svoj duhovni, politički, kulturni i ekonomski vrhunac. Kako je Izraelska reputacija rasla, rasla je i Solomonova. Vladari iz sveta dalekog dokle doseže znanje o svetu, su prelazili velike razdaljine da bi čuli mudri govor cara (1. Carevima 4:34).

Svrha pisanja: Znanje nije ništa više od nagomilavanja sirovih činjenica, ali mudrost je sposobnost da vidimo ljude, događaje i situacije kao što ih Bog vidi. U ovoj knjizi Solomon otkriva Božji um u stvarima visokim i uzvišenim, kao i u običnim, svakodnevnim prilikama. Čini se da ne postoji tema koja je izmakla pažnji cara Solomona. Pitanja koja se odnose na lično ponašanje, seksualne odnose, biznis, bogatstvo, milosrđe, ambicije, disciplinu, obaveze, podizanje dece, karakter, alkohol, politiku, osvetu, i pobožnost su među mnogim temama koje su obrađene u ovoj bogatoj zbirci mudrih izreka.

Ključni stihovi: Priče Solomonove 1: “Mudar će slušati i više će znati, i razuman će steći mudrost.”

Priče Solomonove 1:7: "Početak je mudrosti strah Gospodnji; ludi preziru mudrost i nastavu.”

Priče Solomunove 4:5: " Pribavi mudrost, pribavi razum; ne zaboravljaj i ne odstupaj od reči usta mojih."

Priče Solomunove 8:13-14: "Strah je Gospodnji mržnja na zlo; ja mrzim na ponositost i na oholost i na zli put i na usta opaka. Moj je savet i šta god jeste; ja sam razum i moja je sila."

Kratak sažetak: Rezimiranje ove knjige je pomalo teže, jer za razliku od mnogih drugih knjiga Svetog pisma, u ovoj ne postoji poseban zaplet ili priča; takođe ne postoje glavne ličnosti knjige. Tu postoji mudrost koja zauzima centar pažnje, božanska mudrost koja prevazilazi celu istoriju, narode i kulture. Čak i površno čitanje ove veličanstvene riznice otkriva značajne izreke mudrog cara Solomona, koje su i danas relevantne isto kao što su bile pre nekih tri hiljade godina.

Predskazanje: Tema o mudrosti i njenoj neophodnosti u našim životima nalazi svoje ispunjenje u Hristu. Priče Solomonove nas neprestano podstiču da tražimo mudrost, da dobijamo mudrost, da razumemo mudrost. Priče Solomonove nam takođe govore – i ponavljaju – da je strah od Gospoda početak mudrosti (1:7; 9:10). Naš strah od Gospodnjeg gneva i pravednosti je ono što nas vodi ka Hristu, koji je oličenje Božje mudrosti kao što se vidi u Njegovom veličanstvenom planu otkupljenja za čovečanstvo. U Hristu, “u kome je sve blago mudrosti i znanja sakriveno.” (Kološanima 2:3), nalazimo odgovor u našoj potrazi za mudrošću, lek za naš strah od Boga, i “pravdu, svetost i iskupljenje” koje nam je očajnički potreban (1. Korinćanima 1:30). Mudrost koja se nalazi samo u Hristu je u suprotnosti sa ludošću ovog sveta, koja nas ohrabruje da budemo mudri u sopstvenim očima. Ova knjiga nam govori i da zemaljski put nije Božiji put (Priče Solomonove 3:7) i da nas on vodi jedino do smrti (Priče Solomonove 14:12; 16:25).

Praktična primena: U ovoj knjizi postoji nesumnjiva praktičnost. Duboki i razumni odgovori na sve složene probleme se nalaze u okviru trideset i jednog poglavlja. Priče Solomonove su sigurno najbolja ikada napisana “kako-da” knjiga. Oni koji imaju ispravno gledište da treba primiti k srcu Solomonove pouke će brzo otkriti pobožnost, napredak i zadovoljstvo.

Beskonačno obećanje knjige je da će oni koji izaberu mudrost i slede Boga biti blagosloveni na brojne načine: dugim životom (9:11); napretkom (2:20-22); radošću (3:13-18) i Božjom dobrotom (12:21). Oni koji odbace Njega sa druge strane, će podneti sram i smrt (3:35; 10:21). Da odbaciš Boga podrazumeva da izabereš ludost umesto mudrosti i da se odeliš od Boga, Njegove Reči, Njegove mudrosti i Njegovih blagoslova.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Priče Solomonove
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries