settings icon
share icon

Приче Соломонове

srpski
Одговор


Аутор: Цар Соломон је главни писац Прича Соломонових. Његово име се помиње у стиховима 1:1, 10:1, и 25:1. Можемо такође претпоставити да је Соломон прикупио и редактирао све пословице које нису биле његове, јер у Књизи проповедника 12:9 се каже::“А не само мудар беше проповедник, него још и народ учаше мудрости, и мотрећи и истражујући сложи много прича” (Књига проповедника 12:9). Заиста, Јеврејски наслов Мишле Шеломох је преведен “Приче Соломонове.”

Датум писања: Приче Соломонове су написане око 900 година пре нове ере. Током његове владавине, Израелски народ је достигао свој духовни, политички, културни и економски врхунац. Како је Израелска репутација расла, расла је и Соломонова. Владари из света далеког докле досеже знање о свету, су прелазили велике раздаљине да би чули мудри говор цара (1. Царевима 4:34).

Сврха писања: Знање није ништа више од нагомилавања сирових чињеница, али мудрост је способност да видимо људе, догађаје и ситуације као што их Бог види. У овој књизи Соломон открива Божји ум у стварима високим и узвишеним, као и у обичним, свакодневним приликама. Чини се да не постоји тема која је измакла пажњи цара Соломона. Питања која се односе на лично понашање, сексуалне односе, бизнис, богатство, милосрђе, амбиције, дисциплину, обавезе, подизање деце, карактер, алкохол, политику, освету, и побожност су међу многим темама које су обрађене у овој богатој збирци мудрих изрека.

Кључни стихови: Приче Соломонове 1: “Мудар ће слушати и више ће знати, и разуман ће стећи мудрост.”

Приче Соломонове 1:7: "Почетак је мудрости страх Господњи; луди презиру мудрост и наставу.”

Приче Соломунове 4:5: " Прибави мудрост, прибави разум; не заборављај и не одступај од речи уста мојих."

Приче Соломунове 8:13-14: "Страх је Господњи мржња на зло; ја мрзим на поноситост и на охолост и на зли пут и на уста опака. Мој је савет и шта год јесте; ја сам разум и моја је сила."

Кратак сажетак: Резимирање ове књиге је помало теже, јер за разлику од многих других књига Светог писма, у овој не постоји посебан заплет или прича; такође не постоје главне личности књиге. Ту постоји мудрост која заузима центар пажње, божанска мудрост која превазилази целу историју, народе и културе. Чак и површно читање ове величанствене ризнице открива значајне изреке мудрог цара Соломона, које су и данас релевантне исто као што су биле пре неких три хиљаде година.

Предсказање: Тема о мудрости и њеној неопходности у нашим животима налази своје испуњење у Христу. Приче Соломонове нас непрестано подстичу да тражимо мудрост, да добијамо мудрост, да разумемо мудрост. Приче Соломонове нам такође говоре – и понављају – да је страх од Господа почетак мудрости (1:7; 9:10). Наш страх од Господњег гнева и праведности је оно што нас води ка Христу, који је оличење Божје мудрости као што се види у Његовом величанственом плану откупљења за човечанство. У Христу, “у коме је све благо мудрости и знања сакривено.” (Колошанима 2:3), налазимо одговор у нашој потрази за мудрошћу, лек за наш страх од Бога, и “правду, светост и искупљење” које нам је очајнички потребан (1. Коринћанима 1:30). Мудрост која се налази само у Христу је у супротности са лудошћу овог света, која нас охрабрује да будемо мудри у сопственим очима. Ова књига нам говори и да земаљски пут није Божији пут (Приче Соломонове 3:7) и да нас он води једино до смрти (Приче Соломонове 14:12; 16:25).

Практична примена: У овој књизи постоји несумњива практичност. Дубоки и разумни одговори на све сложене проблеме се налазе у оквиру тридесет и једног поглавља. Приче Соломонове су сигурно најбоља икада написана “како-да” књига. Они који имају исправно гледиште да треба примити к срцу Соломонове поуке ће брзо открити побожност, напредак и задовољство.

Бесконачно обећање књиге је да ће они који изаберу мудрост и следе Бога бити благословени на бројне начине: дугим животом (9:11); напретком (2:20-22); радошћу (3:13-18) и Божјом добротом (12:21). Они који одбаце Њега са друге стране, ће поднети срам и смрт (3:35; 10:21). Да одбациш Бога подразумева да изабереш лудост уместо мудрости и да се оделиш од Бога, Његове Речи, Његове мудрости и Његових благослова.Врати се на Српску страну

Приче Соломонове
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries