settings icon
share icon

Pesma nad pesmama

српски
Autor: Prema prvom stihu, Solomon je napisao ovu knjigu. Ovo je jedna od 1,005 pesama koje je Solomon napisao (1. Carevima 4:32). Naziv „Pesma nad pesmama” je u superlativu, što znači da je ova pesma najbolja.

Datum pisanja: Solomon je ovu pesmu najverovatnije napisao u ranom periodu svoje vladavine. To postavlja datum pisanja oko 965. godine pre Hrista.

Svrha pisanja: Pesma nad pesmama je lirska pesma napisana da veliča jačinu ljubavi između muža i žene. Ova pesma brak jasno predstavlja kao Božije delo. Čovek i žena treba da žive zajedno u braku, voleći jedno drugo duhovno, emocionalno i fizički.

Ova knjiga se bori protiv dve krajnosti: asketizma (odbijanje svakog zadovoljstva) i hedonizma (težnju samo ka zadovoljstvu). U ovoj pesmi je brak prikazan kao primer brižnosti, posvećenosti i radosti.

Ključni stihovi: Pesma nad pesmama 2:7; 3:5; 8:4: “Ne budite ljubavi moje, ne budite je, dok joj ne bude volja.”

Pesma nad pesmama 5:1: “Jedite, prijatelji, pijte, i opijte se, mili moji!”

Pesma nad pesmama 8:6-7: “Metni me kao pečat na srce svoje, kao pečat na mišicu svoju. Jer je ljubav jaka kao smrt, i ljubavna sumnja tvrda kao grob; žar je njen kao žar ognjen, plamen Božji. Mnoga voda ne može ugasiti ljubavi, niti je reke potopiti. Da ko daje sve imanje doma svog za tu ljubav, osramotio bi se.”

Kratak rezime: Pesma je u obliku dijaloga između muža (cara) i žene (Sulamke). Knjigu možemo podeliti na tri dela: udvaranje (1:1 - 3:5); venčanje (3:6 - 5:1); i zreo brak (5:2 - 8:14).

Pesma počinje pre venčanja, kada nevesta žudi da bude sa svojim verenikom i sa nestrpljenjem isčekuje milovanje. Ipak, ona savetuje da puste da se ljubav razvije prirodno, kada bude vreme. Car hvali njenu lepotu, ne bi li otklonio njenu nesigurnost u svoj izgled. Sulamka sanja kako je izgubila Solomona, i kako ga traži po gradu. Nalazi ga uz pomoć gradskih stražara i čvrsto držeći odvodi ga na sigurno. Nakon buđenja ona ponovo insistira na uzdržanju od ljubavi.

Prve bračne noći muž ponovo hvali lepotu svoje žene, a ona ga veoma simboličnim jezikom poziva da okusi sve što ona ima da da. Oni vode ljubav, a Bog blagosilja njihovo spajanje.

Drugi san je o tome kako brak sazreva, a oni prolaze kroz težak period. U tom drugom snu Sulamka odbacuje svog muža te on odlazi od nje. Obuzevši je krivica ona ga traži po gradu; ali ovog puta, umesto da joj pomognu, stražari su je tukli—što simbolizuje njenu uznemirenu savest. San se srećno završio tako što su se ponovo spojili i pomirili.

Pesma se završava tako što njih dvoje, uvereni i sigurni u svoju ljubav, pevaju o trajnosti istinske ljubavi i žele da budu jedno pored drugog.

Predskazanja: U Pesmi nad pesmama neki tumači Biblije vide simboličnu sliku Hrista i Njegove crkve. Hrist se vidi kao car, a crkva je predstavljena kao Sulamka. Iako verujemo da se ova knjiga treba bukvalno shvatiti kao opis braka, postoje neki elementi koji predskazuju Crkvu i njen odnos sa carem, Gospodom Isusom. Stih 2:4 opisuje doživljaj svakog vernika koga Isus traži i otkupljuje. Mi imamo poziciju velikog dugovnog bogatstva i smo pokriveni u Njegovoj ljubavi. U 16. stihu drugog poglavlja se kaže: “Moj je dragi moj, i ja sam njegova, on pase među ljiljanima.” Ovde nije opisana samo sigurnost vernika koji su u Hristu (Jovan 10:28-29), već i Hrist kao Dobar Pastir koji zna svoje ovce—vernike— i daje Svoj život za nas (Jovan 10:11). Zahvaljujući njemu više nismo uprljani grehom, i naše “mrlje” su uklonjene Njegovom krvlju (Pesma nad pesmama 4:7; Efescima 5:27).

Praktična primena: Naš svet je zbunjen u pogledu braka. Preovladavanje razvoda i savremenih pokušaja da se izmeni značaj braka su u potpunoj suprotnosti sa Solomonovom pesmom. Biblijski pesnik kaže da brak postoji da bi se slavilo, uživalo i poštovalo. Ova knjiga daje neke praktične smernice za jačanje naših brakova:

1) Vašem supružniku dajte pažnju koja mu/joj je potrebna. Nađite vreme da zaista upoznate vašeg supružnika.

2) Podrška i pohvala su ključne za uspešnu vezu. Kritika je suvišna.

3) Međusobno uživajte. Činite neka bekstva. Budite jedni sa drugim kreativni, čak i vragolasti. Uživajte u Božjem daru bračne ljubavi.

4) Uradite sve što je potrebno da se uverite u posvećenost svog supružnika. Obnovite svoj zavet; prevaziđite probleme i ne razmatrajte razvod kao rešenje. Bog je za vas namenio da živite u veoma mirnoj i sigurnoj ljubavi.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Pesma nad pesmama
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries