settings icon
share icon
Питање

Песма над песмама

srpski
Одговор


Аутор: Према првом стиху, Соломон је написао ову књигу. Ово је једна од 1,005 песама које је Соломон написао (1. Царевима 4:32). Назив „Песма над песмама” је у суперлативу, што значи да је ова песма најбоља.

Датум писања: Соломон је ову песму највероватније написао у раном периоду своје владавине. То поставља датум писања око 965. године пре Христа.

Сврха писања: Песма над песмама је лирска песма написана да велича јачину љубави између мужа и жене. Ова песма брак јасно представља као Божије дело. Човек и жена треба да живе заједно у браку, волећи једно друго духовно, емоционално и физички.

Ова књига се бори против две крајности: аскетизма (одбијање сваког задовољства) и хедонизма (тежњу само ка задовољству). У овој песми је брак приказан као пример брижности, посвећености и радости.

Кључни стихови: Песма над песмама 2:7; 3:5; 8:4: “Не будите љубави моје, не будите је, док јој не буде воља.”

Песма над песмама 5:1: “Једите, пријатељи, пијте, и опијте се, мили моји!”

Песма над песмама 8:6-7: “Метни ме као печат на срце своје, као печат на мишицу своју. Јер је љубав јака као смрт, и љубавна сумња тврда као гроб; жар је њен као жар огњен, пламен Божји. Многа вода не може угасити љубави, нити је реке потопити. Да ко даје све имање дома свог за ту љубав, осрамотио би се.”

Кратак резиме: Песма је у облику дијалога између мужа (цара) и жене (Суламке). Књигу можемо поделити на три дела: удварање (1:1 - 3:5); венчање (3:6 - 5:1); и зрео брак (5:2 - 8:14).

Песма почиње пре венчања, када невеста жуди да буде са својим вереником и са нестрпљењем исчекује миловање. Ипак, она саветује да пусте да се љубав развије природно, када буде време. Цар хвали њену лепоту, не би ли отклонио њену несигурност у свој изглед. Суламка сања како је изгубила Соломона, и како га тражи по граду. Налази га уз помоћ градских стражара и чврсто држећи одводи га на сигурно. Након буђења она поново инсистира на уздржању од љубави.

Прве брачне ноћи муж поново хвали лепоту своје жене, а она га веома симболичним језиком позива да окуси све што она има да да. Они воде љубав, а Бог благосиља њихово спајање.

Други сан је о томе како брак сазрева, а они пролазе кроз тежак период. У том другом сну Суламка одбацује свог мужа те он одлази од ње. Обузевши је кривица она га тражи по граду; али овог пута, уместо да јој помогну, стражари су је тукли—што симболизује њену узнемирену савест. Сан се срећно завршио тако што су се поново спојили и помирили.

Песма се завршава тако што њих двоје, уверени и сигурни у своју љубав, певају о трајности истинске љубави и желе да буду једно поред другог.

Предсказања: У Песми над песмама неки тумачи Библије виде симболичну слику Христа и Његове цркве. Христ се види као цар, а црква је представљена као Суламка. Иако верујемо да се ова књига треба буквално шватити као опис брака, постоје неки елементи који предсказују Цркву и њен однос са царем, Господом Исусом. Стих 2:4 описује доживљај сваког верника кога Исус тражи и откупљује. Ми имамо позицију великог дуговног богатства и смо покривени у Његовој љубави. У 16. стиху другог поглавља се каже: “Мој је драги мој, и ја сам његова, он пасе међу љиљанима.” Овде није описана само сигурност верника који су у Христу (Јован 10:28-29), већ и Христ као Добар Пастир који зна своје овце—вернике— и даје Свој живот за нас (Јован 10:11). Захваљујући њему више нисмо упрљани грехом, и наше “мрље” су уклоњене Његовом крвљу (Песма над песмама 4:7; Ефесцима 5:27).

Практична примена: Наш свет је збуњен у погледу брака. Преовладавање развода и савремених покушаја да се измени значај брака су у потпуној супротности са Соломоновом песмом. Библијски песник каже да брак постоји да би се славило, уживало и поштовало. Ова књига даје неке практичне смернице за јачање наших бракова:

1) Вашем супружнику дајте пажњу која му/јој је потребна. Нађите време да заиста упознате вашег супружника.

2) Подршка и похвала су кључне за успешну везу. Критика је сувишна.

3) Међусобно уживајте. Чините нека бекства. Будите једни са другим креативни, чак и враголасти. Уживајте у Божјем дару брачне љубави.

4) Урадите све што је потребно да се уверите у посвећеност свог супружника. Обновите свој завет; превазиђите проблеме и не разматрајте развод као решење. Бог је за вас наменио да живите у веома мирној и сигурној љубави.Врати се на Српску страну

Песма над песмама
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries