settings icon
share icon

Knjiga Otkrivenja

српски
Autor: Otkrivenje 1:1,4,9 i 22:8 navode apostola Jovana kao autora knjige Otkrivenja.

Datum pisanja: Knjiga Otkrivenja napisana je najverovatnije između 90. i 95 godine nove ere.

Svrha pisanja: Otkrivenje Isusa Hrista dato je Jovanu od Boga „da pokaže svojim služiteljima šta ima uskoro da se zbude”. Ova knjiga puna je misterija o predstojećim događajima. Ona predstavlja poslednje upozorenje da će ovom svetu doći kraj i da će sud biti izvestan. Pruža nam kratak uvid u nebo i svu slavu koja čeka one koji su zadržali svoje haljine belima. Otkrivenje nas vodi do velike nevolje sa svim svojim jadima i finalne večne vatre sa kojom će se suočiti svi nevernici. Knjiga naglašava pad Satane i krajnju sudbinu za koju su vezani on i njegovi anđeli. Pokazane su nam obaveze svih stvorenja i nebeskih anđela i obećanja svetima da će zauvek živeti sa Isusom u Novom Jerusalimu. Kao i Jovanu, teško je naći reći da se se opiše ono što čitamo u knjizi Otkrivenja.

Ključni stihovi:
Otkrivenje 1:19: „Napiši, dakle, što si video, i što jeste i što će biti posle toga”.

Otkrivenje 13:16-17: „Učini da svi, mali i veliki, bogati i siromašni, slobodni i robovi, načine sebi žig na svojoj desnoj ruci ili na svom čelu, da niko ne može ni kupiti ni prodati sem onoga ko ima žig, ime zveri ili broj njenoga imena”.

Otkrivenje: 19:11: „I videh otvoreno nebo, i vidi, beo konj, i koji sedi na njemu zove se Verni i Istiniti, i on sudi i ratuje po pravdi”.

Otkrivenje: 20:11: „I videh veliki, beli presto, i onoga što sedi na njemu, od čijeg lica pobegoše zemlja i nebo, i ne nađe im se mesta”.

Otkrivenje 21:1: „I videh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora nema više”.

Sažetak: Otkrivenje je bogato živopisnim opisima vizija koje objavljuju zadnje dane pre Hristovog povratka i uspostavljanja novog neba i zemlje. Otkrivenje počinje pismima sedam crkava u Maloj Aziji, potom pokazuje niz uništenja koja će zadesiti Zemlju; žig zveri, 666; završnu bitka kod Armagedona; svezivanje Satane; vladavinu Gospoda; Veliki Beli Presto suda i prirodu večnog Božijeg grada. Proroštva u vezi sa Isusom Hristom su ispunjena i završni poziv Njegovom Gospodstvu uverava nas da će se On uskoro vratiti.

Povezanost sa Starim zavetom: Knjiga Otkrivenja predstavlja vrhunac proroštava o zadnjim vremenima, počev sa Starim zavetom. Opis Antihrista pomenut u knjizi proroka Danila 9:27 je u potpunosti razrađen u 13. poglavlju Otkrivenja. Van Otkrivenja, apokaliptični opisi u Bibliji su u poglavljima 7-12 knjige proroka Danila, Isaiji 24-27, Ezekijelu poglavlja 37-41 i knjizi proroka Zaharije poglavlja 9-12. Sva ta proroštva sakupljena su u knjizi Otkrivenja.

Praktična primena: Da li si prihvatio Hrista kao svog Spasitelja? Ako jesi, nemaš čega da se plašiš kada je u pitanju Božija osuda svetu koja je opisana u knjizi Otkrivenja. Sudija je na našoj strain. Pre nego što počne krajnji sud, moramo da svedočimo prijateljima i komšijama o Božijoj ponudi večnog života u Hristu. Događaji u ovoj knjizi su stvarni. Moramo da živimo svoj život kao da verujemo u to, tako da drugi primete našu radost zbog budućnosti i požele da nam se pridruže u tom novom i slavnom gradu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Knjiga Otkrivenja
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries