settings icon
share icon

Knjiga Nemijina

српски
Autor: Knjiga Nemijina nema konkretno ime autora, ali i Jevrejska i Hrišćanska tradicija priznaju Jezdru kao autora. To je zasnovano na činjenici da su Knjiga Jezdrina i Nemijina izvorno bile jedna knjiga.

Datum pisanja: Knjiga Nemijina je najverovatnije napisana izmedju 445. i 420. godine pre Hrista.

Svrha pisanja: Knjiga Nemijina, jedna od istorijskih knjiga iz Biblije, nastavlja priču o Izraelskom povratku iz Vavilonskog ropstva i obnovu hrama u Jerusalimu.

Ključni stihovi: Nemija 1:3: “A oni mi rekoše: Ostatak što osta od ropstva onde u zemlji, u velikoj je nevolji i sramoti, i zid je jerusalimski razvaljen i vrata su mu ognjem popaljena.”

Nemija 1:11: “Oh Gospode! Neka bude uho Tvoje prignuto k molitvi sluge Tvog i k molitvi sluga Tvojih koji su radi bojati se imena Tvog, i daj danas sreću sluzi svom i učini da nađe milost pred ovim čovekom. A ja bejah peharnik carev.”

Nemija 6:15-16: “I tako dovrši se zid dvadeset petog dana meseca Elula za pedeset i dva dana. I kad čuše svi neprijatelji naši i videše svi narodi koji behu oko nas, uplašiše se vrlo, jer poznaše da je Bog naš učinio to delo.”

Kratak sažetak: Nemija je bilo Jevrejin u Persiji kada je do njega dostigla poruka da je Hram u Jerusalimu bio obnovljen. Postao je uznemiren jer je znao da tamo nema zida da štiti grad. Nemija je pozvao Boga da ga iskoristi da spasi svoj grad. Bog je odgovorio na njegove molitve tako sto je omekšao srce Persijskog cara, Artekserksa, koji ne samo što je dao svoj blagoslov, već i pomoć za obnovu. Car je Nemiji dao dozvolu da se vrati u Jerusalim, gde je postavljen za upravitelja.

Uprkos protivljenju i optužbama zid je sagrađjen i neprijatelji su ućutkani. Ljudi, koje je Nemija podstakao, su davali desetak u materijalu, novcu i ljudskoj snazi da se zid završi za neverovatnih 52 dana, uprkos ogromnom protivljenju. Ovaj ujedinjeni napor je bio kratkog veka, jer je Jerusalim opet pao zbog toga što Nemija neko vreme nije bio tu. Nakon 12 godina on se vraća i pronalazi snažan zid ali slabe ljude. On je ljude učio moralu i nije ublažavao svoje reči. ''Zato ih karah i psovah, i neke između njih bih i čupah"(13:25). On ponovo uspostavlja istinsko bogosluženje kroz molitve i podstiče ljude na preporod, čitajući i čvrsto se držeći Reči Božije.

Predskazanje: Nemija je bio čovek molitve koji se strastveno molio za svoj narod (Nemija 1). Njegovo žarko zastupanje u molitvi za Božiji narod nam daje sliku našeg velikog zastupnika, Isusa Hrista, koji se vatreno molio za svoj narod u prvosvešteničkoj molitvi u Jovanu 17. I Nemija i Isus su imali vatrenu ljubav prema Božijem narodu koju su izlivali u molitvi Bogu, zastupajući se za njih pred prestolom.

Praktična primena: Nemija je Izraelce vodio ka poštovanju i ljubavi prema Svetom Pismu. Zbog svoje ljubavi prema Bogu i želje da ga vidi počastvovanog i slavljenog, Nemija je Izrealce vodio ka veri i pokornosti Bogu, koji ih je dugo bio željan. Na isti način, Hrišćani treba da vole i poštuju istine Svetog pisma, da ih pamte, da duboko razmišljaju o njima dan-noć, i da ih koriste da bi rešili svaku duhovnu potrebu. Druga Timoteju 3:16 nam kaže: "Svako od Boga nadahnuto pismo je ujedno i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti: da čovek Božji bude savršen, pripravljen za svako dobro delo." Ukoliko želimo da doživimo duhovni preporod Izraelaca (Nemija 8:1-8), moramo početi sa čitanjem Božije Reči.

Svako od nas treba da ima istinsko saosećanje prema onima koji su duhovno ili fizički povređeni. Da imaš saosećanje, ali ipak da ne uradiš nešto po tom pitanju, nije Biblijski. Od vremena na vreme, mi ćemo možda morati da napustimo naš komfor da bi ispravno pomogli drugima. Naša motivacija da ulažemo vreme ili novac u nešto treba da je ispravna. Kada dozvolimo Bogu da kroz nas pomogne nekome, čak će i nevernici shvatiti da je to Božije delo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Knjiga Nemijina
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries