settings icon
share icon

Књига Немијина

srpski
Одговор


Аутор: Књига Немијина нема конкретно име аутора, али и Јеврејска и Хришћанска традиција признају Јездру као аутора. То је засновано на чињеници да су Књига Јездрина и Немијина изворно биле једна књига.

Датум писања: Књига Немијина је највероватније написана између 445. и 420. године пре Христа.

Сврха писања: Књига Немијина, једна од историјских књига из Библије, наставља причу о Израелском повратку из Вавилонског ропства и обнову храма у Јерусалиму.

Кључни стихови: Немија 1:3: “А они ми рекоше: Остатак што оста од ропства онде у земљи, у великој је невољи и срамоти, и зид је јерусалимски разваљен и врата су му огњем попаљена.”

Немија 1:11: “Ох Господе! Нека буде ухо Твоје пригнуто к молитви слуге Твог и к молитви слуга Твојих који су ради бојати се имена Твог, и дај данас срећу слузи свом и учини да нађе милост пред овим човеком. А ја бејах пехарник царев.”

Немија 6:15-16: “И тако доврши се зид двадесет петог дана месеца Елула за педесет и два дана. И кад чуше сви непријатељи наши и видеше сви народи који беху око нас, уплашише се врло, јер познаше да је Бог наш учинио то дело.”

Кратак сажетак: Немија је било Јеврејин у Персији када је до њега достигла порука да је Храм у Јерусалиму био обновљен. Постао је узнемирен јер је знао да тамо нема зида да штити град. Немија је позвао Бога да га искористи да спаси свој град. Бог је одговорио на његове молитве тако сто је омекшао срце Персијског цара, Артексеркса, који не само што је дао свој благослов, већ и помоћ за обнову. Цар је Немији дао дозволу да се врати у Јерусалим, где је постављен за управитеља.

Упркос противљењу и оптужбама зид је саграђјен и непријатељи су ућуткани. Људи, које је Немија подстакао, су давали десетак у материјалу, новцу и људској снази да се зид заврши за невероватних 52 дана, упркос огромном противљењу. Овај уједињени напор је био кратког века, јер је Јерусалим опет пао због тога што Немија неко време није био ту. Након 12 година он се враћа и проналази снажан зид али слабе људе. Он је људе учио моралу и није ублажавао своје речи. ''Зато их карах и псовах, и неке између њих бих и чупах"(13:25). Он поново успоставља истинско богослужење кроз молитве и подстиче људе на препород, читајући и чврсто се држећи Речи Божије.

Предсказање: Немија је био човек молитве који се страствено молио за свој народ (Немија 1). Његово жарко заступање у молитви за Божији народ нам даје слику нашег великог заступника, Исуса Христа, који се ватрено молио за свој народ у првосвештеничкој молитви у Јовану 17. И Немија и Исус су имали ватрену љубав према Божијем народу коју су изливали у молитви Богу, заступајући се за њих пред престолом.

Практична примена: Немија је Израелце водио ка поштовању и љубави према Светом Писму. Због своје љубави према Богу и жеље да га види почаствованог и слављеног, Немија је Изреалце водио ка вери и покорности Богу, који их је дуго био жељан. На исти начин, Хришћани треба да воле и поштују истине Светог писма, да их памте, да дубоко размишљају о њима дан-ноћ, и да их користе да би решили сваку духовну потребу. Друга Тимотеју 3:16 нам каже: "Свако од Бога надахнуто писмо је уједно и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности: да човек Божји буде савршен, приправљен за свако добро дело." Уколико желимо да доживимо духовни препород Израелаца (Немија 8:1-8), морамо почети са читањем Божије Речи.

Свако од нас треба да има истинско саосећање према онима који су духовно или физички повређени. Да имаш саосећање, али ипак да не урадиш нешто по том питању, није Библијски. Од времена на време, ми ћемо можда морати да напустимо наш комфор да би исправно помогли другима. Наша мотивација да улажемо време или новац у нешто треба да је исправна. Када дозволимо Богу да кроз нас помогне некоме, чак ће и неверници шватити да је то Божије дело.Врати се на Српску страну

Књига Немијина
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries