settings icon
share icon

Knjiga 2. Solunjanima

српски
Autor: 2 Solunjanima 1:1 ukazuje da je knjigu napisao apostol Pavle, verovatno zajedno sa Silom i Timotejem.

Datum pisanja: Knjiga 2. Solunjanima napisana je verovatno između 51-52. godine nove ere.

Svrha pisanja: Crkva u Solunu imala je i dalje neke zablude o Hristovom dolasku. Oni su mislili da je taj dan već došao, pa su prestali sa radom. Bili su pod velikim progonstvom. Pavle je pisao da raščisti zablude i uteši ih.

Ključni stihovi: 2. Solunjanima 1:6-7 „Ako je doista pravedno u Boga da uzvrati muku onima koji vas muče, a vama mučenicima pokoj sa nama prilikom pojave Gospoda Isusa s neba, sa anđelima sile svoje”.

2. Solunjanima 2:13 „A mi smo dužni da svagda zahvaljujemo Bogu za vas braćo koju Bog ljubi, što vas je Bog od početka izabrao za spasenje posvećenjem Duha i istinitom verom”.

2. Solunjanima 3:3 „Ali veran je Gospod koji će vas utvrditi i sačuvati od zla”.

2. Solunjanima 3:10 „Jer i kad smo bili kod vas, ovo smo vam nalagali: ako neko neće da radi, neka i ne jede”.

Sažetak: Pavle pozdravlja crkvu u Solunu, ohrabruje ih i upozorava. On ih hvali za ono što čuje da rade u Gospodu i moli se za njih (2. Solunjanima 1:11-12). U 2. poglavlju, Pavle objašnjava šta će se desiti na dan Gospodnji (2. Solunjanima 2:1-12). Pavle ih dalje ohrabruje da ostanu čvrsti i daje im uputstva da se drže dalje od neurednih ljudi koji ne žive po evanđelju (2. Solunjanima 3:6).

Povezanost sa Starim zavetom: Pavle se poziva na nekoliko starozavetnih odlomaka u svom govoru o zadnjim vremenima i tako potvrđuje i miri starozavetne proroke. Veliki deo njegovog podučavanja o zadnjim vremenima zasniva se na knjizi proroka Danila i njegovim vizijama. U 2. Solunjanima 2:3-9, on se poziva na Danilovo proročanstvo u vezi sa „čovekom greha” (Danilo 7-8).

Praktična primena: Knjiga 2. Solunjanima puna je informacija koje objašnjavaju zadnja vremena. Takođe nas upozorava da ne budemo lenji i da radimo za ono što imamo. Postoje takođe i neke odlične molitve u 2. Solunjanima koje nam mogu biti primer kako da se danas molimo za druge vernike.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Knjiga 2. Solunjanima
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries