settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Knjiga života?

српски

Odgovor


Otkrivenje 20:15 kaže: „I ko god se ne nađe upisan u knjizi života, bi bačen u vatreno jezero″. Knjiga života, u ovom kontekstu, je lista imena onih koji će zauvek živeti sa Bogom na nebu. To je spisak onih koji su spašeni. Knjiga života se takođe pominje u Otkrivenjju 3:5; 20:12 i Filipljanima 4:3. Ista knjiga se zove i Jagnjetova Knjiga života, jer sadrži imena onih koji su iskupljeni krvlju Gospoda Isusa (Otkrivenje 13:8; 21:27).

Kako možeš da budeš siguran da je tvoje ime zapisano u Knjizi života? Budi siguran da si spašen. Pokaj se od svog greha i veruj u Gospoda Isusa Hrista kao svog Spasitelja (Filipljanima 4:3; Otkrivenje 3:5). Jednom kada se tvoje ime zapiše u Knjigu života, nikada se ne briše (Otkrivenje 3:5; Rimljanim 8:37-39). Nijedan iskreni vernik ne bi trebalo da sumnja u večnu sigurnost u Hrista (Jovan 10:28-30).

Veliki beli presto suda koji je opisan u Otkrivenju 20:11-15 je sud za nevernike. Taj odlomak jasno stavlja do znanja da niko na tom sudu nema svoje ime zapisano u Knjizi života (Otkrivenje 20:12-14). Sudbina bezbožnika je zapečaćena; njihova imena nisu u Knjizi života; njihova kazna je sigurna.

Neki ljudi ukazuju na Otkrivenje 3:5 kao „dokaz" da osoba može da izgubi spasenje. Međutim, obećanje Otkrivenja 3:5 jasno govori da Gospod neće izbrisati ime: „Koji pobeđuje …….i neću izbrisati njegovo ime iz knjige života″. Onaj koji pobeđuje je onaj koji je pobednik nad svim iskušenjima, teškim situacijama i zlom ovog sveta – drugim rečima, onaj koji je iskupljen. Oni koji su spašeni zapisani su u Božijem imeniku i imaju obećanje večne sigurnosti.

Još jedan odlomak koji izaziva zabunu je Psalam 69:28: „Neka se (Davidovi neprijatelji) izbrišu iz knjige života, i sa pravednima da se ne zapišu″. „Knjiga života" nikada ne treba da bude pomešana sa Jagnjetovom Knjigom žitova. David misli na zemaljski, fizički život, a ne na večni život na nebu. Isto se odnosi i na „knjigu" koja se pominje u Izlasku 32:32-33.

Bog vodi dobru evidenciju. On poznaje one koji mu pripadaju i trajno je zapisao imena svoje dece u svojoj knjizi.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je Knjiga života?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries