settings icon
share icon
Питање

Шта је Књига живота?

srpski
Одговор


Откривење 20:15 каже: „И ко год се не нађе уписан у књизи живота, би бачен у ватрено језеро″. Књига живота, у овом контексту, је листа имена оних који ће заувек живети са Богом на небу. То је списак оних који су спашени. Књига живота се такође помиње у Откривењју 3:5; 20:12 и Филипљанима 4:3. Иста књига се зове и Јагњетова Књига живота, јер садржи имена оних који су искупљени крвљу Господа Исуса (Откривење 13:8; 21:27).

Како можеш да будеш сигуран да је твоје име записано у Књизи живота? Буди сигуран да си спашен. Покај се од свог греха и веруј у Господа Исуса Христа као свог Спаситеља (Филипљанима 4:3; Откривење 3:5). Једном када се твоје име запише у Књигу живота, никада се не брише (Откривење 3:5; Римљаним 8:37-39). Ниједан искрени верник не би требало да сумња у вечну сигурност у Христа (Јован 10:28-30).

Велики бели престо суда који је описан у Откривењу 20:11-15 је суд за невернике. Тај одломак јасно ставља до знања да нико на том суду нема своје име записано у Књизи живота (Откривење 20:12-14). Судбина безбожника је запечаћена; њихова имена нису у Књизи живота; њихова казна је сигурна.

Неки људи указују на Откривење 3:5 као „доказ" да особа може да изгуби спасење. Међутим, обећање Откривења 3:5 јасно говори да Господ неће избрисати име: „Који побеђује …….и нећу избрисати његово име из књиге живота″. Онај који побеђује је онај који је победник над свим искушењима, тешким ситуацијама и злом овог света – другим речима, онај који је искупљен. Они који су спашени записани су у Божијем именику и имају обећање вечне сигурности.

Још један одломак који изазива забуну је Псалам 69:28: „Нека се (Давидови непријатељи) избришу из књиге живота, и са праведнима да се не запишу″. „Књига живота" никада не треба да буде помешана са Јагњетовом Књигом житова. Давид мисли на земаљски, физички живот, а не на вечни живот на небу. Исто се односи и на „књигу" која се помиње у Изласку 32:32-33.

Бог води добру евиденцију. Он познаје оне који му припадају и трајно је записао имена своје деце у својој књизи.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Књига живота?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries