settings icon
share icon
Pitanje

Šta je klauzula o izuzetku?

српски

Odgovor


„Klauzula o izuzetku“ je Isusova izjava u Mateju 5:32 i 19:9 koja kaže:„osim zbog preljube“. Ona daje „izuzetak“ za ponovni brak nakon razvoda koji se desio zbog preljube. Matej 5:32 glasi: „A ja vam kažem: ko se razvede od svoje žene, osim zbog bluda, navodi je da učini preljubu. I ko se oženi razvedenom, čini preljubu. Slično, Matej 19:9 glasi: „A ja vam kažem: ko se razvede od svoje žene, osim zbog bluda, i oženi se drugom ženom, čini preljubu.”Dakle, šta je tačno „blud/preljuba “ i zašto je izuzetak u odnosu na Isusovu izjavu da je ponovni brak nakon razvoda preljuba?

Značenje iz Mateja 5:32 i 19:9 je jasno. Ako se osoba razvede, a zatim ponovo stupi u brak, to se smatra preljubom osim ako nije na snazi klauzula o izuzetku. Izraz „blud/preljuba“ je prevod grčke reči porneia, reči od koje dobijamo našu modernu reč „pornografija“. Suštinsko značenje porneje je „seksualna perverzija“. U grčkoj literaturi otprilike u novozavetno vreme, porneja se koristila za označavanje preljube, bluda, prostitucije, incesta i idolopoklonstva. U Novom zavetu se koristi 25 puta i najčešće se prevodi kao „blud“.

Čini se da je značenje reči porneia u Novom zavetu opšti koncept za seksualne perverzije. Druge grčke reči se koriste za označavanje specifičnih oblika seksualne perverzije, kao što je preljuba. Imajući ovo značenje na umu, prema klauzuli o izuzetku, svako učešće u bilo kojoj vrsti seksualne izopačenosti je izuzetak u odnosu na Isusovu izjavu da je ponovni brak nakon razvoda preljuba. Ako jedan supružnik počini preljubu, ili bilo koji čin seksualne izopačenosti, i dođe do razvoda, "nevini" supružnik ima slobodu da se ponovo oženi, a da se to ne smatra preljubom.

Međutim, imajte na umu da klauzula o izuzetku nije naredba za razvod i/ili ponovni brak. Isus ne kaže da ako dođe do preljube, par treba da se razvede. Isto tako Isus ne kaže da ako dođe do razvoda zbog preljube, nedužni supružnik treba da se ponovo oženi. Najviše, Isus daje dopuštenje za razvod i ponovni brak. Isus ni u kom smislu ne proglašava razvod i ponovni brak najboljom ili jedinom opcijom. Pokajanje, oproštenje, savetovanje i obnova su Božja želja za brakove koji su narušeni zbog preljube. Bog može i hoće da izleči svaki brak u kome su mu oba supružnika posvećena i voljna da slede Njegovu Reč.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je klauzula o izuzetku?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries