settings icon
share icon
Питање

Шта је клаузула о изузетку?

srpski
Одговор


„Клаузула о изузетку“ је Исусова изјава у Матеју 5:32 и 19:9 која каже:„осим због прељубе“. Она даје „изузетак“ за поновни брак након развода који се десио због прељубе. Матеј 5:32 гласи: „А ја вам кажем: ко се разведе од своје жене, осим због блуда, наводи је да учини прељубу. И ко се ожени разведеном, чини прељубу. Слично, Матеј 19:9 гласи: „А ја вам кажем: ко се разведе од своје жене, осим због блуда, и ожени се другом женом, чини прељубу.”Дакле, шта је тачно „блуд/прељуба “ и зашто је изузетак у односу на Исусову изјаву да је поновни брак након развода прељуба?

Значење из Матеја 5:32 и 19:9 је јасно. Ако се особа разведе, а затим поново ступи у брак, то се сматра прељубом осим ако није на снази клаузула о изузетку. Израз „блуд/прељуба“ је превод грчке речи порнеиа, речи од које добијамо нашу модерну реч „порнографија“. Суштинско значење порнеје је „сексуална перверзија“. У грчкој литератури отприлике у новозаветно време, порнеја се користила за означавање прељубе, блуда, проституције, инцеста и идолопоклонства. У Новом завету се користи 25 пута и најчешц́е се преводи као „блуд“.

Чини се да је значење речи порнеиа у Новом завету општи концепт за сексуалне перверзије. Друге грчке речи се користе за означавање специфичних облика сексуалне перверзије, као што је прељуба. Имајуц́и ово значење на уму, према клаузули о изузетку, свако учешц́е у било којој врсти сексуалне изопачености је изузетак у односу на Исусову изјаву да је поновни брак након развода прељуба. Ако један супружник почини прељубу, или било који чин сексуалне изопачености, и дође до развода, "невини" супружник има слободу да се поново ожени, а да се то не сматра прељубом.

Међутим, имајте на уму да клаузула о изузетку није наредба за развод и/или поновни брак. Исус не каже да ако дође до прељубе, пар треба да се разведе. Исто тако Исус не каже да ако дође до развода због прељубе, недужни супружник треба да се поново ожени. Највише, Исус даје допуштење за развод и поновни брак. Исус ни у ком смислу не проглашава развод и поновни брак најбољом или једином опцијом. Покајање, опроштење, саветовање и обнова су Божја жеља за бракове који су нарушени због прељубе. Бог може и хоц́е да излечи сваки брак у коме су му оба супружника посвец́ена и вољна да следе Његову Реч.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је клаузула о изузетку?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries